Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti.
(Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi)

OTVOREN SARAJEVO HALAL FORUM

OTVOREN SARAJEVO HALAL FORUM

Sarajevo halal forum 2014. svečano je otvoren u petak 26.09.2014. u Gazi Husrev begovoj biblioteci u Sarajevu. Sahaf-forum je centralni godišnji skup predstavnika halal industrije, na kojem se prezentiraju dostignuća, trendovi i perspektive halal industrije u svijetu, te dostignuća akademske i poslovne zajednice.

Forum se održava pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef.Kavazovića. Svečanosti su prisustvovali predstavnici IZ-e u BiH i regiona, ambasada, nadležnih državnih institucija, predstavnici halal certificiranih kompanija i drugi gosti.

Forum se održava već treću godinu zaredom.Skupu se prvi obratio Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete. On je kazao da je ovaj Forum u najvećoj mjeri posvećen temama koje imaju određene utjecaje na halal u regiji jugoistočne Evrope. U centru pažnje bi trebali biti novi standardi koji uređuju oblast akreditiranja halal certifikacijskih tijela. Formirano je i Balkansko udruženje muslimana konzumenata, te je pokrenuta i inicijativa za formiranje Asocijacije halal certificiranih proizvođača i pružalaca usluga.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je, otvarajući Forum, između ostalog rekao : “Halal je ono što je dozvoljeno, što je dobro. To je istovremeno i ponašanje i stav i namjera i djelo. Halal nije važan samo za muslimane već za sve ljude jer zagovara zdravu i čistu hranu, halal zaradu i ekonomično upravljanje životnim resursima”.

Tokom rada Foruma u dvadesetak izlaganja biće obrađeni razni aspekti tematike halal hrane.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh