Prenosi se od Sehla ibn-Sa'da da je Resulullah s.a.w.s. rekao: U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih ce ući postači na Sudnjem danu i niko drugi mimo njih. Reći će se: 'Gdje su postači?' Oni će ustati i na njih niko drugi neće ući. Kada oni uđu, ona će se zatvoriti i niko više na njih neće ući.
(Buhari i Muslim)

Podrška majkama Srebrenice od strane Aktiva žena MIZ Janja

U srijedu 11. aprila 2018. godine predstavnice aktiva žena Medžlisa IZ-e Janja, posjetile su izložbu fotoportreta  „Žene, živo srce Srebrenice“

Fotoportreti obuhvaćeni ovom izložbom snimani su tokom proteklih 18 godina na protestnim šetnjama u Tuzli, koje su organizovale žene Srebrenice tražeći pravdu za ubijene članove svojih porodica.

Mnoge od žena sa fotografija nisu više među živima. Mnoge od njih su bolesne i ne mogu više dolaziti na proteste. Na ovaj način ostat će trag da se podsjećamo na njih.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da postoje one istine i vrijednosti koje je nužno pamtiti, a to ćemo postizati ako jedni druge podsjećamo, pozivamo i opominjemo.

„Lijepo su oslovljene, u ovom nazivu, žene Srebrenice: Živo srce Srebrenice. To srce je preživjelo i odoljelo Genocidu, najvećem ljudskom zločinu počinjenom u bilo kojem vremenu, od Habila i Kabila do današnjeg dana. Ovo živo srce je nadvladalo mrak i tamu, teški zulum, i to srce neće nikada umrijeti. Živo srce Srebrenice, naše časne majke i sestre, imaju svoju misiju. One oživljavaju naša srca, naš duh, našu svijest da ne zaboravimo. Nesmijemo zaboraviti. Nema jače poruke od njihove poruke. Ne samo nama ovdje nego cijelom ljudskom rodu. Zahvalni smo majkama Srebrenice na njihovom saburu, istrajnosti, hrabrosti i sasvim vidljivim, realnim dosezima njihove borbe. One su pobjednici, u ime svih nas. Zato moramo biti s njima,“ kazao je muftija Fazlović.

Nakon posjete izložbi naše hanume su se pridružile mimohodu, mirnoj šetnji u znak podrške majkama koje i dalje tragaju za svojim najmilijim, koje svaki mjesec na dostojanstven nacin čuvaju od zaborava zločine koji su se dogodili na području naše domovine.

Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog, napravio je plan posjeta i učešća u mirnoj šetnji, tako da podršku majkama pružaju džematlijke iz gradova širom BiH. I na taj način im pokazuju da nisu i da neće biti same.

Nakon mimohoda u Čaršijskoj džamiji proučena je hatma dova za šehide. Ovog mjeseca hatmu su proučile i polaznice naše škole Kur­'ana.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh