Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1435/2014.

Poruka muftije tuzlanskog na Kurbanski bajram 1435/2014.

Bismillahirrahmanirrahim! Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo i poštovane sestre!

Sutra nastupa prvi dan blagoslovljenog Kurban-bajrama, koji će naša srca i domove ozariti svojim nurom i blagošću.

Njegova najvažnija obilježja su ibadeti hadža i kurbana, čije vrijednosti ga određuju velikim blagdanom, kao što veličinu ramazanskog bajrama određuje vrijednost ibadeta posta. Sve ove islamske dužnosti imaju za cilj jačanje našeg imana i takvaluka, vjerovanja i bogobojaznosti. Istinska bogobojaznost vodi najvišem stepenu ljudske plemenitosti, što je kriterij iz Kur'ana Časnog: Najugledniji i najplemenitiji kod Allaha je onaj koji je najbogobojazniji. (Hudžurat, 13.)

Stoga je zadaća svakog ljudskog bića da razvije i usavrši svoja plemenita svojstva, kako bi postigao Božije zadovoljstvo, ali i ostavio najbolje tragove u svom kratkom dunjalučkom životu, po kojima će ga oni što dolaze znati i spominjati.

Najbolji put za ispunjenje ovih uzvišenih težnji je naša saradnja i međusobno potpomaganje u dobročinstvu i čestitosti, a napuštanje djela koja nas okreću grijehu i nesporazumima.

Bajram nas uvodi u stanje vjerničkog duhovnog uzdizanja, ali nas snažno obavezuje na brigu o bratu i komšiji, zajednici i društvu.

Pozivam vas da u danima ovog blagdana obnovimo i pojačamo svijest o bolu i nevolji drugoga. Budimo istrajni i ostanimo uz one koji su zapali u kušnje zbog prirodnih nepogoda u proljeće i u kasno ljeto ove godine, kada su naša humanost i solidarnost bile na provjeri, naša plemenitost na ispitu, a naši međuljudski odnosi u centru pažnje.

Nemojmo napustiti i zaboraviti ljude kojima je pomoć potrebna.

Činjenje dobra i međusobno pomaganje imperativ je Boga Svemogućeg, koji treba poimati kao najviši princip ljudskog postojanja.

Draga braćo i poštovane sestre.

Allaha Uzvišenog molim da vam podari dug život, oplemenjen lijepom naravi i dobrim djelima, i da ispuni vaše najveće želje.

Svim muslimanima, povodom Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke, u nadi da će svoju duhovnu radost podijeliti sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh