Prenosi se od Ebu-Hurejre ra, da je Resulullah s.a.w.s rekao: Pet namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana brišu ono što je između njih, ako se izbjegavaju veliki grijesi.
(Muslim)

Posjeta IKB-u: Imami Medžlisa Janja i Bijeljina

Posjeta IKB-u: Imami Medžlisa Janja i Bijeljina

www.ikb-berlin.de

Tokom vikenda, u periodu od 17. do 19. novembra 2017. godine, u oficijelnoj posjeti IKB-u bila je delegacija imama Medžlisa Islamske zajednice Janja i Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina na čelu sa glavnim imamima, Omer ef. Camićem (Janja) i Samir ef. Camićem (Bijeljina). U delegaciji su bili još po jedan imam iz svakog od ova dva Medžlisa.

Predvođenje džuma-namaza i hutbu održao je Samir ef. Camić koji je ukazao na vrlo bitnu osobinu svakog vjernika, a to je skromnost. Nakon džuma-namaza, gosti su se družili sa našim džematlijama, a posebno sa onim koji su sa prostora bosanske Semberije.

Na javnoj tribini u subotu, gosti su predstavili rad ovih Medžlisa i ukazali na način postagresijskog života u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Kemal ef. Gutić (Janja) je napravio uvod te kroz prezentaciju u slikama zajedno sa Mirsad ef. Okanovićem (Bijeljina) približio nam podneblje Bijeljine i Janje. Fascinantni rezultati ova dva Medžlisa koji su vidljivi zahvaljujući predanom i hrabrom radu kao i njihovo prezentovanje prisutnim umnogome su podjećali na jedan igrani film u kojem glavni glumac ima mnogo poteškoća u svojoj ulozi, ali na kraju pobjeđuje i dolazi do sretnog kraja.

Vaz-i-nasihat nakon podne-namaza u nedjelju, pripao je Omer ef. Camiću, koji je ukazao na vrijednost lijepog odgoja u životu muslimana. Nakon ovog susreta i ikindija-namaza, naši gosti su se srdačno zahvalili na posjeti te smo se i oficijelno poselamili.

Dolazak delegacije Medžlisa IZ-a Janja i Bijeljina u Berlin, je svojevrstan način odavanja počasti mladim imamima koji svojim radom i hrabrošću stoje na istočnoj granici naše domovine i zajedno sa povratnicima u manji bosansko-hercegovački entitet čine bedem Islama na tim prostorima.

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu se zahvaljuje imamima Medžlisa Janja i Bijeljina na ovoj posjeti i predstavljanju svoga rada i uspjeha kojima se razlikuju od mnogih.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh