Ibn-Abbas prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada bi čovjek imao punu dolinu zlata, zaželio bi da ima dvije doline, a njegova usta neće nita napuniti do prašina, a Allah prima pokajanje od onog ko se pokaje. Hadis je Muttefekun alejhi

Predstavnik Muftijstva i Potpredsjednik entiteta u Janji

Predstavnik Muftijstva i Potpredsjednik entiteta u Janji

Potpredsjednik bh entiteta RS Ramiz Salkić i predstavnik Muftijstva tuzlanskog Muamer Zukić, posjetili su danas Janju, gdje su u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Janja održali sastanak sa predstavnicima Medžlisa i predstavnicima Bošnjaka u Janji i Bijeljini.
Tema sastanka i povod posjete bio je jučerašnji oružani napad i verbalno vrijeđanje Bošnjaka u Janji.

Potpredsjednik Salkić je dao punu podršku Bošnjacima Janje, te je pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

  • Bošnjaci Janje su uznemireni i zabrinuti zbog jučerašnjeg oružanog incidenta i verbalnog vrijeđanja džematlija Atik džamije u Janji.

“Ovo nije i ne bi se trebao posmatrati kao obični incident koji su izazvali pijani ekstremno nastrojeni pojedinci. Stanovnici Janje očekuju od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da provedu adekvatnu istragu, kazne ekstremiste i osiguraju sigurno okruženje za život u ovom dijelu naše domovine. Od entitetskih vlasti očekujemo da prestanu širiti mržnju prema državi Bosni i Hercegovini, da prestanu diskriminirati, negirati identitet i postojanje Bošnjaka”, rekao je.

Dodao je kako sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente.

“Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta”, naveo je.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić ukazao je na značaj ove posjete i održanog sastanka.

“Ova posjeta ohrabrila je i nas i naše džematlije. S ovog skupa mi šaljemo apel svim našim džematlijama, sugrađanima, pozivajući ih na razum i strpljivost, pozivajući na osudu incidenta. Ostajemo opredijeljeni da nastavimo graditi suživot u miru”, kazao je glavni imam Omer-ef. Camić.

Sastanaku su pored Podpredsjednika Salkića prisustvovali: Glavni imam hfz. Omer-ef. Camić, predsjednik Medžlisa Husejn Camić, izaslanik Muftije tuzlanskog Zukić Muamer, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, odbornik u Skupštini Grada Bijeljina Azem Aletović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Mujo Bogaljević, član Izvršnog odbora Talović Mirzet, te imami i sekretar Medžlisa.

Nakon sastanka potpredsjednik Salkić je klanjao džumu-namaz u Atik džamiji, kod koje se dogodio napad, nakon čega je razgovarao sa Bošnjacima Janje.
Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh