Rekao je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Neće ući u Džennet onaj koji kida rodbinske veze.
(Muttefekun alejhi)

Prva hafiza u Janji

Prva hafiza u Janji

Piše: Mirsad ef. Okanović

Dana, 15.12.2015. godine, odnosno 4. rebiu-l-ewela 1437 h.g., pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, hifz je uspješno položila Fatima Camić. Komisija u sastavu hfz. Ismet ef. Spahić (predsjednik), hfz. Haso ef. Popara i hfz. Mensur ef. Malkić, nakon petnaest dana preslušavanja je konstatovala da je Fatima uspješno proučila cijeli Kur'an i time stekla časno zvanje, hafiza Kur'ana.

hfz4

Uz prisustvo roditelja, djedova i nena te ostale rodbine i prijatelja koji su se okupili u velikom broju Fatima je učila posljednje sure Kur'an-i-Kerima, a kada je počela sa učenjem sure En-Nas emocije i suze su je savladale, kao i sve prisutne. Kao što reče u svome obraćanju hfz. Ismet ef. Spahić, to su najradosnije suze. Nakon čestitanja našoj hafizi prisutni su se počastili baklavom, a zatim krenuli put Janje, gdje će biti proučena i hafiska dova 27.12.2015. godine, u Atik džamiji sa početkom u 12:00 sati.

hfz3
Fatima Camić, kćerka Omer ef. i Sehvete, rođena je 09.09.1995. godine, u Reutlingenu, SR Njemačka. Osnovno obrazovanje je stekla u Janji, a nakon toga upisuje se u Behram-begovu medresu u Tuzli, koju završava odličnim uspjehom u školskoj 2013./14. godini. Hifz je počela učiti u medresi pred hfz. Mirnes ef. Spahićem, a nakon završetka školovanja u medresi odlazi u Sarajevo gdje pred svojim muhaffizom i dajdžom hfz. Sadrudin ef. Išerićem uspješno završava proces učenja hifza. Još kao polaznica mekteba Fatima je uspješno ovladala učenjem Kur'ana, a rezultat toga je 1. mjesto na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog te 3. mjesto na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Za ovakav Fatimin uspjeh najzaslužniji su njeni roditelji Omer. ef. Camić i majka Sehveta. Fatima je studentica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh