Enes, r.a., prenosi od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je Allah, d.š., rekao: Ukoliko Ja nekog od Svojih robova iskušam oduzimanjem njegovog vida, pa se strpi - i ne rekne radi toga nita loše, to ću mu nadoknaditi Džennetom.
Hadis bilježi: Buhari

Reisu-l-ulema održao sastanak s muftijama

Reisu-l-ulema održao sastanak s muftijama

Sarajevo, 27. februar 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović održao je danas sastanak s muftijama iz Bosne i Hercegovine. Na sastanku je razmotrena pozicija Islamske zajednice u kontekstu aktuelne situacija u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je očekivanje i nužna potreba da svi politički subjekti u Bosni i Hercegovini iskažu punu odgovornost za stanje u državi te, pokazujući opredjeljenost za kontinuirani razgovor i dijalog s narodom, predano rade na otklanjanju uzroka opravdanog nezadovoljstva socijalnim i ekonomskim stanjem u društvu. Također je naglašena nužnost rada na jačanju stabilnosti u društvu i povjerenja i razumijevanja među građanima Bosne i Hercegovine čemu je Islamska zajednica snažno okrenuta.

Na sastanku je razgovarano o informaciji Centralne izborne komisije vezano za podudaranje datuma održavanja općih izbora 2014. godine sa drugim danom Kurban-bajrama. Islamska zajednica, zaključeno je, informirat će Centralnu izbornu komisiju da za Islamsku zajednicu nije sporno da se drugog dana Kurban-bajrama održe opći izbori.

Reisu-l-ulema i muftije razmotrile su dosadašnji tok provedene javne rasprave o Nacrtu amandmana na Ustav Islamske zajednice u BiH te konstatirali da se javna rasprava odvija predviđenim procedurama. Još jednom je naglašeno da će Ustavna komisija Sabora Islamske zajednice, po okončanju javne rasprave, sve pristigle prijedloge razmotriti i potom dostaviti Rijasetu Islamske zajednice tekst Nacrta amandmana na Ustav IZ.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh