Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno.

Reisu-l-ulema primio u posjetu ambasadore arapskih zemalja

Sarajevo, 11. decembar 2013. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio u posjetu ambasadore arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini: Eid al-Thakafija ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije, Rashida Mubaraka al-Kawarija ambasadora Katara, Nasira al-Motairija ambasadora Kuvajta, Oraibija al-Halloudija otpravnika poslova ambasade Libije i Huseina Dijaba zamjenika ambasadora Palestine.

reis-amb-isl-zem-12-2013-1

Diplomatski predstavnici arapskih zemalja izrazili su reisu-l-ulemi zabrinutost zbog atmosfere koja se u posljednje vrijeme kreira u medijskom prostoru iz koje se može razumjeti da su arapski investitori i turisti nepoželjni u Bosni i Hercegovini.

Iskazujući duboku zabrinutost takvim odnosom, diplomate arapskih zemalja izrazili su bojazan da bi, ukoliko se takav ambijent nastavi u narednom periodu, to moglo naštetiti odnosima Bosne i Hercegovine i arapkih zemalja.

reis-amb-isl-zem-12-2013-2

Reisu-l-ulema je istakao da Islamska zajednica smatra da su u Bosnu i Hercegovinu dobrodošli svi ljudi dobrih namjera i na tom putu ne smije biti bilo kakve diskriminacije, posebno ne za građane prijateljskih zemalja i naroda koji su Bosni i Hercegovini pomagali kada je bilo najteže i koji i danas pružaju nesebičnu podršku i pomoć.

Reisu-l-ulema je naglasio, ukoliko se moglo razumjeti da je bilo drugačijih pristupa ili izjava onda su izvađeni iz konteksta ili nisu dobronamjerni. Reisu-l-ulema je izrazio uvjerenje da svi zvaničnici u Bosni i Hercegovini, posebno muslimani Bošnjaci, sigurno imaju isti osjećaj dobrodošlice za sve ljude iz prijateljskih zemalja.

Reisu-l-ulema je izrazio nadu da je u ovom slučaju, ipak, došlo do jednog nesporazuma koji ne bi trebalo krivo tumačiti, ponavljati ili na njemu graditi buduće projekcije odnosa između prijateljskih zemalja i naroda.

Također, reisu-l-ulema je zamolio ambasadore arapskih zemalja da prenesu svojim vladama iskrenu želju za unapređenjem saradnje na dobrobit svih naroda i da nastave ulagati u privredne, obrazovne, kulturne i vjerske projekte.

 

( rijaset.ba )

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh