Enes, ibn Malik el-Ensari, omiljeni sluga Poslanikov, pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah se više obraduje pokajanju Njegova roba, nego što bi se neko od vas obradovao pronalasku svoje izgubljene deve u pustinji bez vode i jela.
Hadis je Muttefekun alejhi

Rijaset Islamske zajednice i Muftijstvo tuzlansko najoštrije osudili skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini

Rijaset Islamske zajednice i Muftijstvo tuzlansko najoštrije osudili skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini

Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ured Muftije tuzlanskog izdali su saopćenje za javnost u kojem je najoštrije osuđeno skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini. DSCN131300

U saopćenju se kaže:

– Tokom protekle noći izvršeno je teško skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini. Naime, prilikom jutrošnjeg dolaska na sabah-namaz, domar Atik džamije u Bijeljeni zatekao je obijena ulazna i vrata na molitvenom prostoru džamije, također je razbijen prozor s desne strane, dok je inventar u hodniku bio razbacan a komad leda pronađen je u blizini džamijskog ćursa.
Iako je i ranije Atik džamija bila predmet skrnavljenja, ovo je najteži napad od njenog obnavljanja. Islamska zajednica najoštrije osuđuje napad na Atik džamiju u Bijeljini i traži da se vinovnici ovog napada čim prije pronađu i primjereno kazne, jer se radi o skrnavljenju vjerskog objekta koji predstavlja nacionalni spomenik i ozbiljnom zastrašivanju i prijetnji muslimanima.
Uzimajući u obzir šire okolnosti u kojima se ovaj napad dogodio, Islamska zajednica očekuje hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih istražiteljsko-sudskih organa ali i najodgovornijih političkih predstavnika entiteta Republika Srpska kako bi se otklonili uzroci straha i netrpeljivosti koji se u javnom prostoru pokazuju prema bošnjačkim povratnicima na području Podrinja i sjeveroistočne Bosne.
Potrebno je podsjetiti da je u prošloj godini, prema evidenciji Međureligijskog vijeća, svaki drugi napad na vjerske objekte u Bosni i Hercegovini bio na objekte Islamske zajednice, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ureda Muftije tuzlanskog.

( www.mizbijeljina.ba)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh