Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.

Sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu

Sastanak koordinatorica odjela za brak i porodicu s područja Muftiluka tuzlanskog održan je u ponedjeljak, 27. januara 2020. godine. Sastanku je prisustvovao rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje dr. Sead-ef. Seljubac.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu tuzlanskom Hasiba Saračević, prof., govorila je o najvažnijim aktivnostima koje su realizovane u protekloj godini.  I u 2019. godini organizovana je podrška majkama Srebrenice i prisustvo koordinatorica i džematlijki svakog 11. u mjesecu tokom mirne šetnje u Tuzli. Proučeno je i nekoliko desetina hatmi i hiljade Jasina za šehide Podrinja, te zajednički tevhid pred dušu rahmetli Hatidže Mehmedović. Organizovan je Srebrenički performans, sportski susreti za djevojke u saradnji s Mrežom mladih i brojni edukativni programi kao što su halke Kur'ana, škole islama, seminari o porodici, tribine, promocije knjiga, predavanja, radionice, te posjete porodicama i humanitarne akcije.

Pokrenuta je i katedra fikha za žene u Tuzli, kojoj je tokom protekle godine prisustvovalo nekoliko stotina žena iz Tuzle i drugih gradova. Nedavno je katedra fikha za žene pokrenuta i u Gradačcu i Kalesiji.

Dr. Sead-ef. Seljubac se zahvalio koordinatoricama, njihovim saradnicama i džematlijkama na vrijednom i istrajnom radu. Uputio je nekoliko preporuka i savjeta koje im mogu pomoći u njihovom radu i doprinijeti još značajnijim rezultatima u narednom periodu.

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh