Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)

Savjetovanje o vakufima: Zaštita vakufske imovine i kultivisanje vakufskog zemljišta

U organizaciji Vakufske direkcije IZ-e u BiH i Muftijstva tuzlanskog, u utorak 17. decembra 2019. godine, održano je savjetovanje o vakufima za predstavnike svih medžlisa i ustanova s područja Muftiluka tuzlanskog.

Na početku savjetovanja, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ukazao na važnost kontinuirane brige o vakufima, njihovom očuvanju i unaprjeđenju, čemu će značajno pomoći ovakva savjetovanja, posjete medžlisima i neposredniji uvid u stanje vakufa i različiti projekti.

Na seminaru su govorili direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović i rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog Muamer Zukić.

Teme koje su prezentirane bile su: „Zaštita vakufske imovine kroz postojeće zakonske propise i normativne akte Islamske zajednice“ i „Realizacija projekata s ciljem materijalnog jačanja Islamske zajednice, ogledni primjer: „Kultivisanje vakufskog zemljišta“, o čemu su govorili Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije i Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja.

Predstavnici Vakufske direkcije iznijeli su dosadašnja iskustva u vezi sa zaštitom vakufske imovine i vakufskog zemljišta kroz normativne i pravne akte, te su prezentirati neophodne procedure u zaštiti vakufske imovine od njezine uzurpacije. U okviru druge teme tretirana je mogućnost ekonomskog jačanja kroz primjer kultivisanja parcela Medžlisa Islamske zajednice Janja.

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh