Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer ona prouzrokuje neprijateljstvo među braćom.
(Taberani)

Svečani prijem za imame i aktiviste: Bejtul-mal je kuća koju zajedno gradimo

Svečani prijem za imame i aktiviste: Bejtul-mal je kuća koju zajedno gradimo

Nastavljajući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizovao je svečani prijem za imame i aktiviste koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadekatul-fitra u 2022. godini.

– Izražavam svoju radost zbog današnjeg susreta. Možda uvijek nismo ni svjesni da svojim vrijednim i posvećenim radom na afirmiranju obaveze zekata, koja je za nas prije svega vjerska obaveza, činimo nešto važno, nešto što je golemo.

Naime, svojim angažmanom na ubiranju zekata i rezultatima koji su ostvareni na tom planu, neposredno doprinosimo osnaživanu pozicije Islamske zajednice u društvenoj zbilji i efikasnijem vršenju njene uzvišene zadaće.

Time se svrstavamo u kategoriju onih koji se bore na Allahovom putu, i pridružujemo se onima koji svoju pažnju nisu zadržali na ovom svijetu, već su nastojali otići puno dalje – kazao je u svom obraćanju prisutnim reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je ukazao na važnost ujedinjavanja energije i usmjeravanja prema cilju kojem težimo.

– Želim vam čestitati na visokoj svijesti koju ste pokazali u pogledu organiziranog prikupljanja zekata, te na velikoj posvećenosti. To na svoj način govori i o vašoj odanosti Zajednici, koja radi na zaštiti i afirmiranju islamskih vrijednosti u ovom kraju svijeta. Želim vam se zahvaliti na vašem trudu – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice Vehid Arnaut je kazao da je ovaj prijem od iznimne važnosti, jer se njime odaje zahvala onima koji rade i doprinose.

– Današnji prijem je svojevrsno priznanje imamima i aktivistima za predan, čestit rad na planu izvršenja ove islamske dužnosti, te pomoći koju pružaju u funkcioniranju Fonda Bejtul-mal. Zahvaljujući čestitosti naših imama i aktivista na terenu, Fond svake godine, hvala Allahu, ide uzlaznom putanjom. Ove godine smo imali uvećan prihod u odnosu na prošlu godinu od 16 posto. To govori o povjerenju prema Islamskoj zajednici, koje se gradi i koje jača. Također, to je znak da su naše aktivnosti već prepoznatljive na terenu u smislu distribucije sredstava iz Bejtul-mala, a u svemu tome nezamjenjivu ulogu imaju imami – kazao je Vehid-ef. Arnaut.

Medžlis islamske zajednice Janja je i ove godine najuspješniji medžlis na području Muftiluka tuzlanskog po količini prikupljenog zekata na poljoprivredne proizvode. Veliku količinu proizvoda obezbijedio je naš medžlis na ime zekata na svoje poljoprivredne proizvode, tako da smo sa našim džematlijama, vlasnicima firme “Janja plod”, kao i kooperantima zadruge “Agrofarmer” prikupili oko 12,5 tona poljoprivrednih proizvoda. Većina prehrambenih artikala je dostavljena u Behram-begovu medresu u Tuzli te Merhamet u Bosanskoj Dubici, kao i manji dio za potrebe obdaništa Vildan u Janji.
Prigodno priznanje, u ime svih nas, od Ureda za zekat primio je imam Omer-ef. Jakupović.
Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh