Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kući klanja 70 godina.
(Tirmizi)

Tribina u Tuzli: Mladi vole svoga Poslanika s.a.v.s.

Tribina za mlade „U susret Resulullahu a.s.“ koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog i uz podršku Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese i Bosanskog kulturnog centra TK održana je u srijedu 6. decembra.

Tribini je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef Fazlović.

O Poslanikovom, s.a.v.s., životopisu, te osnovnim segmentima njegove misije, a u kontekstu afirmacije života i poruka Allahovog Poslanika, s.a.v.s., govorio je istaknuti alim hafiz dr. Kenan Musić.

„Mjesec rođenja Resulullaha, s.a.v.s., je prilika da dvije dimenzije svoga života preispitamo. Prvo, da preispitamo gdje su naša srca, koga volimo, cijenimo, koga uvažavamo, pratimo i gledamo. Drugo, da razmislimo koliko koristimo ovaj dar razuma koji nam je Allah, dž.š., dao, svjesni činjenice da je dragi Bog dao knjigu koja se Kur'an zove. Zadnjih četrnaest stoljeća Kur'an obasipa čovječanstvo svojom svjetlošću. I isto tako smo svjesni da je bio čovjek koji se Muhammed zvao i koji je širio pravilno razumijevanje života. Pjesnik je davno spjevao: Koliko god neko od vas nastojao opisati Muhammeda, s.a.v.s., proći će sve vrijeme ovoga svijeta, a ostat će od njegovih vrlina one koje se neće stići spomenuti,“ kazao je hafiz Musić, ističući da držati do vrijednosti kojima je pozivao Muhammed, s.a.v.s., je put kojim treba ići.

„Danas je potrebno, pogotovo u vremenu kada se širi mržnja, širiti ljubav, ljubav prema svim ljudima. Ono što preziremo je zločin. Danas je ovo vrijeme kada se trebamo vratiti pravednosti, čestitosti i širiti ljubav prema ljudima,“ istakao je hafiz Musić.

On je govorio i o odnosu Poslanika, s.a.v.s., prema uzoritim ashabima, članovima njegove plemenite porodice i drugim ljudima. Podsjetio je na ono što je Resulullah, s.a.v.s., učinio za ummet, za cijelo čovječanstvo.

U prepunoj sali BKC TK tribini su prisustvovali mladi iz svih 23 medžlisa Muftijstva tuzlanskog, zajedno sa svojim koordinatorima i imamima, te koordinatorom Muftijstva tuzlanskog hafizom Abdullahom Kapom, kao i učenici i učenice četvrtog razreda Behram-begove medrese, direktor ove škole Ahmed Hatunić i profesori.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio Medžlisu IZ-e Tuzla i Behram-begovoj medresi, glavnim imamima, imamima i koordinatorima za rad sa omladinom, što su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli organizaciji tribine i prisustvu ovolikog broja mladih.

„Pokazali smo, zahvaljujući svijesti naših djevojaka i mladića, da je mevlud naš drag povod, tradicija duboko srasla s našim muslimanskim, bošnjačkim, bićem. Posebna vrlina je to što večeras svjedočimo ovoliki broj mladih ljudi koji su došli zato što vole svoga Poslanika, s.a.v.s. Time i oni pokazuju da su ga izabrali i na visoko mjesto uzdigli da im bude uzor, sa spremnošću da ga iz dana u dan sve više slijede. A ako Poslanika slijedimo time pokazujemo da Allaha, dž.š., čvrsto vjerujemo i da ga volimo, a onda će Allah, dž.š., nas zavoljeti, potpomoći, očistiti nas i spremiti za svaki vid borbe u ovoj našoj zemlji, na ovom svijetu, na našem plemenitom putu,“ kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima se obratio i glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović ističući da je ovo jedna od najljepših mevludskih aktivnosti ovogodišnje mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“.

Tokom tribine predstavljenje su knjige hafiza dr. Kenana Musića „U susret Resulullahu a.s., posljednjm Božijem Poslaniku“ i „Radost gazija“. U programu su učestvovali učenici i učenice Behram-begove medrese, a moderator je bio hafiz Merim-ef. Đulović.

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh