Enes, r.a., prenosi od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je Allah, d.š., rekao: Ukoliko Ja nekog od Svojih robova iskušam oduzimanjem njegovog vida, pa se strpi - i ne rekne radi toga nita loše, to ću mu nadoknaditi Džennetom.
Hadis bilježi: Buhari

U Janji proučena hafiska dova hfz. Suad-ef. Goduševiću

U Janji proučena hafiska dova hfz. Suad-ef. Goduševiću

„O tome kazujete vi, ovdje u ovom mjestu, koji svojim radom i hrabrošću možete biti primjer Bosancima i Hercegovcima, i mnogo šire. Ovdje ništa nije teško i nemoguće postići. Ja sam to naučio ovdje u Janji. I velike kušnje brzo prebrodite i opet stanete na svoje noge. Hvala Dragom Bogu, uspijete to brže i bolje nego mnogi drugi. Neka vam Allah dž.š. bude na pomoći, neka vas čuva i neka svima nama da puno snage, puno dobrih vizija da ostanemo na Njegovom pravom putu i da ovaj svijet i budući svijet imamo kao naše dobro, zato što smo Njemu predani, zato što smo muslimani i muslimanke,“ kazao je muftija tuzlanski mr Vahid-ef. Fazlović, u subotu 27.12.2014. u Atik čaršijskoj džamiji u Janji.
suad 2
Hafiska dova prvom hafizu Janje Suad-ef. Goduševiću proučena je 27.12.2014./5. rebiu-l-evvela 1436 h.g. iza podne namaza u Atik čaršijskoj džamiji u Janji. Uz brojne džematlije Janje i njihove goste iz cijele BiH i dijaspore, ovoj velikoj svečanost prisustvovali su muftija tuzlanski mr Vahid-ef. Fazlović, zamjenik muftije tuzlanskog dr Sead-ef. Seljubac, direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed-ef. Hatunić, predstavnik Karađoz-begove medrese u Mostaru mr Suad-ef. Mujagić, glavni imami iz Bijeljine, Gacka, Čelića, hafizi iz Tuzle i drugih gradova, imami iz Janje, Bijeljine, Čelića, Gradačca, Tuzle i drugih naših gradova.
suad3
„Imamo čast da prisustvujemo prvoj hafiskoj dovi u Janji, prvom našem hafizu. Ovo se odavno nije desilo u janjarskim džamijama. Allah nas je ovim obradovao, a povod jeste završeni hifz Suada-ef. Goduševića, koji je ponos Janje i svoje porodice. Ovo je nesvakidašnji događaj i historijski dan za Medžlis Islamske zajednice Janja. Cilj nam je stvaranje boljih uslova u budućnosti za ostanak naše omladine,“ kazao je na početku svečanosti Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja.
su4
Janja je najveće povratničko mjesto u Bosni i Hercegovini, sa najvećim stepenom povratka, čemu je veliki doprinos dao Medžlis Islamske zajednice Janja. Pređen je težak put od 2001. do danas, kada 300 djece pohađa mekteb, a djeluje i obdanište „Vildan“. Godine 2010. polaznici ovog mekteba osvojili su prvo mjesto na Mektebskom takmičenju Muftijstva tuzlanskog. Po statistici Muftijstva, a po uspjesima na mektebskim takmičenjima, u periodu 2005. do danas, Mekteb u Janji zauzima prvo mjesto. Takav uspjeh moguć je zahvaljujući vrijednoj i vjeri predanoj djeci, njihovim roditeljima, imamima te glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Janja Omer-ef. Camiću.
su5
Hafiz Suad-ef. Godušević najljepši je izdanak ovog predanog rada. Osnovnu školu završio je u Janji, a potom Karađoz-begovu medresu u Mostaru, gdje sada radi kao predavač u Centru za učenje Kur`ana. Inače, Suad Godušević osvajao je prva mjesta na takmičenjima učača Kur`ana, a uz Allahovu milost i pomoć, on je treći hafiz u tri godine postojanja CUK Mostar. Svečanost promocije novog hafiza održana je 6. decembra 2014. u prepunoj Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, u kojoj su se u zajedničkom safu našle džematlije od Janje do Mostara, želeći na taj način svjedočiti ljepoti koja je u tom danu oplemenila njihove duše. Kao izaslanik Reisu-l-uleme, i dugogodišnji predsjednik Komisije za hifz, prof. hfz. Ismet-ef. Spahić, tada je kazao da je hafiz Suad-ef. Godušević najbolji kandidat koji je do sada polagao hifz pred pomenutom komisijom.
su6
Hafiskoj dovi u Atik čaršijskoj džamiji u Janji, 27. decembra 2014. prisustvovao je i mr Suad-ef. Mujagić. Prenio je selame direktora Karađoz-begove medrese te muftije mostarskog. „Ovo je veliki mubarek za Karađoz-begovu medresu, mubarek za Medžlis Islamske zajednice Janja, mubarek za cijelu Islamsku zajednicu jer, evo, danas u ovoj prelijepoj džamiji, prisustvujemo dovi jednom mladom hafizu sa željom da ga Allah dž.š. učvrsti na putu očuvanja onoga što je učio u proteklom vremenskom periodu,“ kazao je mr Suad-ef. Mujagić i dodao: „Omer-ef. Camić i Medžlis Islamske zajednice Janja su bili most između džematlija ovog medžlisa i Karađoz-begove medrese izvršavajući svojevrsnu misiju.“
U svom obraćanju prisutnima muftija tuzlanski mr Vahid-ef. Fazlović govorio je o univerzalnim porukama Kur`ana Časnog, mudžizi zvanja hafiz te vrijednosti mekteba i njegovoj blagodati za našu djecu. Muftijin govor prenosimo u cjelosti:
su7
„Džematlije i ulema, to je naša kružnica, naša cjelina, naša Islamska zajednica. Zato u njoj ima, hvala Dragom Bogu, ovih plodova. Neki od njih su čuda, hoću da tako kažem. Često istaknemo da čuda nisu moguća, a ipak, nekad jesu. Titula hafiza, taj ljudski stepen na ovom svijetu, jeste čudo, ne malo, već veliko. Sa Allahovom dozvolom, sa Njegovom mudžizom, to može biti. Kur`an je najveće dobro ovog svijeta, to je Allahova Knjiga i Allahova Riječ koju je on iz milosti i mudrosti spustio na ovaj svijet. Učinio je to dajući ovu najvišu visinu našem dragom Poslaniku Muhammedu s.a.w.s., u Mekki, i tako krunišući svoj svemilost prema svome robu, prema čovjeku, prema ljudima.
Braćo i sestre, veličina Kur`ana je tolika da sve što vidimo i sve o čemu znamo je malo. Nismo to u stanju pojmiti, ali sve je to malo u poređenju sa Kur`anom a.š.. Ipak, Allah dž.š. je tu veličinu svoje Knjige dodijelio ljudskom srcu i ljudskom umu i odredio da cjelina Kur`ana u jednom njegovom aspektu, u formi, može stati u ljudsko srce i u ljudsku pamet, ljudsku memoriju. Naravno, Kur`an je Univerzum po svom sadržaju, po svojoj poruci. To su okeani neiscrpni, ali sve Kur`anske sure i svi Kur`anski ajeti, svaka njegova riječ i svaki harf se Allahovom voljom može snimiti i zadržati po svojoj formi u ljudskoj memoriji, u ljudskom umu. Zato je to mudžiza i mi danas prisustvujemo toj mudžizi, prisustvujemo tom čudu. Braćo i sestre, zato u ovom trenu naš Iman jača, svjetlo Kur`ana na ovaj način ulazi u naša srca i osvjetljava svaki kutak našeg bića.
Ovo je mevludski mjesec, a u današnji dan mi ćemo se, onako kako je to u Islamu ispravno, sjetiti onog dana u kojem je rođen Muhammed a.s., s ciljem da se približimo Allahovoj milosti datoj i u Kur`anu i sveukupnom poslanstvu Muhammeda a.s.. Jer, to su, kako je Muhammed a.s. i ostavio u svojoj velikoj pouci, dva putokaza. Ako ih se budemo držali, ako budemo slijedili te putokaze, nema lutanja, nema tmine. Ispred nas će biti svjetlo, a mi ćemo biti na pravom putu.
Suad-ef. Godušević je iz ovog džemata, iz Janje. Hoću prvo to da naglasim, to je temeljno, to je najvažnije. Zato nam je posebno drago da smo upriličili hafisku dovu ovom novom, mladom hafizu i ovdje, na ovom mjestu, u ovoj džamiji u sred šehera Janje. Čestitamo mu, ponosni smo na njega. Njegovim roditeljima, njegovoj familiji, to je blagodat nad blagodatima. Vidite koliko smo mi ispunjeni radošću, kolika je ta roditeljska radost. Svakom džematliji ovdje, u ovom mjestu, to je velika radost. I njegovom imamu Omer-efendiji, koji ga je podučio harfovima i podučio ga da uči Kur`an i da započne druženje sa Kur`anom. Čestitamo Omer efendiji. Malo je ako kažem da smo doista sretni i ponosni što ovdje, u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i naše Islamske zajednice imamo Omer-efendiju Camića.
Suad-efendija, naš novi hafiz, je samo jedan izdanak iz ovog Mekteba ovdje iz ove Škole Kur`ana u Janji. Malo je mekteba u Bosni i Hercegovini koji se mogu porediti sa ovim, ovdje u Janji. I nema težeg posla u Islamskoj zajednici, ne samo među imamima, od mektebskog rada. I niko neće uspjeti u mektebu ako nema ljubav u svojoj vjeri i ako nije dobro razaznao šta je njegova misija. Ovdje, u ovom mektebu, Omer-efendija i njegove kolege imami rade, rekao bih danonoćno, i svake godine imaju desetine novih učača Kur`ana u Janji. Hifz Suad-efendije će biti dodatni podsticaj za rad ovoga mekteba, za mlađe od njega. Iz ovoga mekteba je izašao hafiz.
Hoću da izrazim veliko zadovoljstvo što je Suad-efendija učenik Karađoz-begove medrese u Mostaru. Stalo nam je do Mostara. Medresa u Mostaru je stub, duhovni i intelektualni stub tog grada i Hercegovine. Draže mi je što je postao hafiz u medresi Karađoz-begovoj u Mostaru nego u medresi Behram-begovoj u Tuzli. Njima je teže, tamo je sve osjetljivije. Moramo i tako da razmišljamo. Čestitam i muftiji u Mostaru i direktoru i muderisima Karađoz-begove medrese. Neka Suad-efendija prenese našu jednodušnu čestitku svima njima, odavde iz Janje. I neka je donio ovu sliku sa mostom iz Mostara, koja je dobra pouka. Treba nam više mostova, više veza, više spojnica jer ponekada se znamo naći, nepotrebno, na različitim obalama i nikako da jedni drugima pružimo ruke i da se povežemo i svoje safove učvrstimo. Ovaj naš hafiz Suad-efendija na ovaj način, evo, postaje most između Mostara i između Janje, između juga i sjevera ove naše lijepe Bosne i Hercegovine. Da mu Allah dž.š. pomogne da bude snažan, da njegova plemenita uloga bude uvečana. Za to je već puno išareta i puno osnova.
Braćo i sestre, razmišljajmo o svojim porodicama, o svojoj djeci, o svojim evladima. Mnoga naša djeca će, ako Boga da, biti hafizi. U Janji nije bilo dugo hafiza, ali će u budućnosti, ako Bog da, biti još hafiza i naša budućnost će s te strane biti svjetlija i bit ćemo u njoj srećniji i jači nego što je to bilo ranije. O tome kazujete vi, ovdje u ovom mjestu, koji svojim radom i hrabrošću možete biti primjer Bosancima i Hercegovcima i mnogo šire. Ovdje ništa nije teško i nemoguće postići. Ja sam to naučio ovdje u Janji. I velike kušnje brzo prebrodite i opet stanete na svoje noge. Hvala Dragom Bogu, uspijete to brže i bolje nego mnogi drugi. Neka vam Allah dž.š. bude na pomoći, neka vas čuva i neka svima nama da puno snage, puno dobrih vizija da ostanemo na Njegovom pravom putu i da ovaj svijet i budući svijet imamo kao naše dobro, zato što smo Njemu predani, zato što smo muslimani i muslimanke. Selam Alejkum Ve Rahmetulahi Ve Berekatuhu.“

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh