Namaz u džematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od namaza pojedinca.
(Buharija i Muslim)

U Potočarima klanjana dženaza šehidima i obilježena 25. godišnjica Genocida

U Potočarima klanjana dženaza šehidima i obilježena 25. godišnjica Genocida

Na šehitlucima u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je klanjana dženaza-namaz za devet šehida, žrtava Genocida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović predvodio je dženazu i proučio dovu šehidima. Pored porodica žrtava Genocida, dženazi koja je obavljena uz primjenu epidemioloških mjera, prisustvovali su predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Nakon prenošenja devet tabuta sa musalle do mezarja, zajedničkog učenja na kaburima i dove šehidima, na šehitlucima Memorijalnog centra Srebrenica–Potočari smiraj su pronašli 6.652 žrtave. Islamska zajednica je fetvom Vijeća muftija obavezala svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice Genocida otklonile, te učenjem Fatihe šehidima, žrtvama Genocida, i vodeći računa o moralnom ponašanju na području šehitluka, trajno čuvao njihov hurmet (nepovredivost).

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u svojoj poruci i dovi kazao:

„Danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se molitvom: namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Mi vjerujemo da su naši šehdi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj našoj Fatihi koju im proučimo. Svaka naša posjeta njihovom mjestu boravka, ovim mezarima u Potočarima, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Neka svaka naša posjeta šehidskom mezaristanu bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima.“

Reisul-ulema je prisustvovao i komemoraciji koja je održana prije dženaza-namaza. Tokom komemoracije poruke javnosti uputili su preživjele žrtve Genocida, zvaničnici iz naše zemlje i brojni državnici i predstavnici međunarodne zajednice, koji su zbog nemogućnosti da dođu u Potočare svoje poruke uputili putem videolinka. 

Salko Ibišević je najmlađa žrtva i imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari su ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.

muftijstvotz.ba/preporod.info

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh