Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

U Potočarima klanjana dženaza šehidima i obilježena 25. godišnjica Genocida

U Potočarima klanjana dženaza šehidima i obilježena 25. godišnjica Genocida

Na šehitlucima u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je klanjana dženaza-namaz za devet šehida, žrtava Genocida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović predvodio je dženazu i proučio dovu šehidima. Pored porodica žrtava Genocida, dženazi koja je obavljena uz primjenu epidemioloških mjera, prisustvovali su predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Nakon prenošenja devet tabuta sa musalle do mezarja, zajedničkog učenja na kaburima i dove šehidima, na šehitlucima Memorijalnog centra Srebrenica–Potočari smiraj su pronašli 6.652 žrtave. Islamska zajednica je fetvom Vijeća muftija obavezala svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice Genocida otklonile, te učenjem Fatihe šehidima, žrtvama Genocida, i vodeći računa o moralnom ponašanju na području šehitluka, trajno čuvao njihov hurmet (nepovredivost).

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u svojoj poruci i dovi kazao:

„Danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se molitvom: namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Mi vjerujemo da su naši šehdi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj našoj Fatihi koju im proučimo. Svaka naša posjeta njihovom mjestu boravka, ovim mezarima u Potočarima, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Neka svaka naša posjeta šehidskom mezaristanu bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima.“

Reisul-ulema je prisustvovao i komemoraciji koja je održana prije dženaza-namaza. Tokom komemoracije poruke javnosti uputili su preživjele žrtve Genocida, zvaničnici iz naše zemlje i brojni državnici i predstavnici međunarodne zajednice, koji su zbog nemogućnosti da dođu u Potočare svoje poruke uputili putem videolinka. 

Salko Ibišević je najmlađa žrtva i imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari su ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.

muftijstvotz.ba/preporod.info

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh