Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.

U susret Ramazanu

U susret Ramazanu

Dana 27.6.2014. godine u prostorijama MIZ-Janja povodom raspodjele obaveza u toku mubarek mjeseca Ramazana održan je sastanak na kojem su prisustvovali glavni imam MIZ-Janja Omer ef. Camić, imami Kemal ef. Gutić i Sadik ef. Đezić, predsjednik MIZ-Janja Ahmet Gruhonjić te studenti islamskih nauka, svršenici i polaznici medresa.
Na sastanku je obrazložen plan aktivnosti koje su planirane u mjesecu Ramazanu, a plan se sastoji od klanjanja teravih-namaza u sve tri Janjanske džamije, učenja mukabela poslije sabah-namaza, ikindije-namaza te dječije mukabele nakon podne-namaza, pripremanje polaznika mekteba za hatmu koja ce se održati u toku Ramazana i organizovanja predavanja pred teravih-namaz kako za žene tako i za muškarce. Napominjemo da je prvi put organizovano učenje mukabele i za žene.
Na sastanku se također pričalo i o organizovanju iftara za omladinu, džematlije, musafire te se spominjao i iftar koje se tradicionalno održava na otvorenom povodom 27. noći.
Na ramazanskoj praksi raspodjeljeni su diplomirani religijski pedagog na Fakaltetu Islamskih Nauka u Sarajevu i student islamskih nauka na univerzitetu u Turskoj, tri učenika Karađoz-begove medrese u Mostaru te jedan svršenik, zatim četvoro učenika i dvije svršenice Behram-begove medrese u Tuzli.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh