Ibn-Abbas prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada bi čovjek imao punu dolinu zlata, zaželio bi da ima dvije doline, a njegova usta neće nita napuniti do prašina, a Allah prima pokajanje od onog ko se pokaje. Hadis je Muttefekun alejhi

U Zagrebu održano 20. Europsko natjecanje učača Kur'ana

U Zagrebu održano 20. Europsko natjecanje učača Kur'ana

Zbog činjenice da nijedna knjiga do danas nije toliko prepisivana, proučavana, učena napamet, niti prevođena na sve relevantne svjetske jezike kao Kur'an Časni – mudri ljudi i vizionari Islamske zajednice u Hrvatskoj, a napose u Zagrebu, u znak obilježavanja godišnjice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije, 1988. god., odlučiše pristupiti organizaciji prvog natjecanja učača Kur'ana.

Zahvaljujući tome, 26 godina poslije, u Zagrebačkoj džamiji se, povodom njezina 26. rođendana, od 26. do 28.09.2013.god., okupi mnoštvo vjernika, ujedinjenih oko istog cilja i iste Knjige: Dvadesetog Europskog natjecanja učača Kur'ana.

Natjecanju koje je održano u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, Svjetske organizacije za hifz iz Džide te Ministarstva vakufa države Katar, je od sedamdeset i jednog prijavljenog kandidata pristupilo njih šezdeset, a natjecali su se u kategoriji tilawet, tilawet Medresa, hifz 5 duževa, hifz 15 džuzeva te hifz cijeloga Kur'ana.

Svečanost otvorenja upriličena je u četvrtak 26.09., poslije akšam-namaza, u Kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“, a njoj su prisustvovali mnogi ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske, kao i predstavnici diplomatskog zbora iz muslimanskih/islamskih zemalja akreditiranih u Zagrebu.

Natjecanje je završeno proglašenjem pobjednika i tradicionalnim Velikim mevludom na arapskom, bosanskom, albanskom i turskom jeziku, kojega su izveli svi natjecatelji.

Pobjednike je odredila Ocjenjivačka komisija sastavljena od šestorice hafiza: kurra hfz. Aziz Alili, predsjednik (Hrvatska), hfz. Mensur Malkić (BiH), kurra hfz. Farid Ouyalize (Francuska), kurra hfz. Bargouth Abdullah Al-Muhibb (Saudijska Arabija), kurra hfz. Selman Okomuş (Turska) i hfz. Bajram Ajeti (Makedonija).

Pobjednik 20. Europskog natjecanja učača Kur’ana je hafiz Ahmet Sarıkaya (Turska), koji je, pobijedivši  u kategoriji hifza cijelog Kur’ana, ujedno i osvajač nagrade Hafiz Fadil Fazlić, koja se, po želji obitelji i odluci Medžlisa IZ-a Zagreb, od prošle godine, dodjeljuje najboljem natjecatelju.

Pobjednici u kategorijama hifz Kur'ana i hifz 15 džuzeva kao i njihovi učitelji (muhaffizi), počešćeni su i specijalnim nagradama, od strane kulturnog atašea Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, a to je putovanje na hadždž.

Svim sudionicima su dodijeljena priznanja i simbolične novčane nagrade, a prigodnim riječima, prisutnima su se obratili muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, dr. med. Gzim Redžepi, predsjednik IOM-a Zagreb, g. Halid Yassin, član Organizacijskog odbora natjecanja te kurra hafiz mr. Aziz ef. Alili, glavni imam i predsjednik Ocjenjivačke komisije.

Valja istaći da organizacija natjecanja poput ovog, ne bi bila moguća bez iznimno velike potpore Svjetske organizacije za hifz iz Džide a posljednjih godina i Ministarstva vakufa države Katar.

Ipak, najveći i najzahtjevniji dio organizacije ove manifestacije na svojim plećima, zasigurno, iznese Medžlis IZ-a Zagreb, njegovi članovi i uposlenici – od imama i muallima, blagajnika, vrijednih spremačica i portira pa do brojnih vrijednih džematlija koji, ne žaleći truda, vremena niti materijalnih dobara, čine sve kako bi natjecanje proteklo u najboljem redu.

Zbog obimnosti i kompleksnosti organizacije natjecanja, već duži niz godina posao koordinacije između navedenih organizatora kao i sve zahtjevne i odgovorne tehničke pripreme, vrši tajnik Europskog natjecanja, imam i muallim Mersad ef. Kreštić.
Došlo je vrijeme da se nakon dvadesetogodišnjeg održavanja Europskog natjecanja počnu ubirati i prvi veći plodovi, a koji se ogledaju u sljedećem:

Stvoren je odličan ambijent za veću usmjerenost pozornosti na Časni Kur'an, ponajviše kod naše omladine;

Došlo je do porasta broja hafiza Kur’ana;

Primjetno je stalno povećanje broja sudionika;

Sudjelovanje na ovom natjecanju već odavno predstavlja prestiž hafizima i ostalim natjecateljima;

Ovo, kao i slična natjecanja u regiji, dovela su do internih natjecanja, a sve s ciljem da budu izabrani najbolji učači – predstavnici svojih zemalja na natjecanjima u muslimanskim zemljama;

Sudionici prvih natjecanja već duže vrijeme su i sami članovi Ocjenjivačke komisije a svojom izorazbom kao i iskustvima stečenim na brojnim svjetskim natjecanjima, doprinosili su kako organizaciji natjecanja tako i podizanju nivoa istog, što je rezultiralo priznanjem za najbolju organizaciju izvan muslimanskog svijeta, od prije par godina.

Navedimo i neke karakteristike ovogodišnjeg natjecanja:

Dokaz nadnaravnosti Kur’ana jeste i to što ga se memorira u tolikoj mjeri. No, činjenica da je mladić, slijep od djetinjstva, memorirao Kur’an slušajući ga, nikoga ne ostaje ravnodušan. Uz to, hafiz Ahmet Sarıkaya, će ostati zapamćen po osvajanju najvećeg broja bodova u povijesti ovog natjecanja, ukupno 98,50.

Na njemu se dodijelila idžazetnama hafizu Bajramu Ajetiju (po rivajetu Šu’be an Asim) stečenu kod dugogodišnjeg člana Ocjenjivačke komisije natjecanja, Abdullaha El-Muhibba, imama iz Taifa i suradnika Svjetske organizacije za hifz iz Džide;

Na njemu je sudjelovalo nekoliko dječaka:

Džunejd Aliji – sedmogodišnjak iz Skopja, koji se natjecao u kategoriji hifz 5 džuzeva a koji pored memoriranja Kur’ana u Školi Kur’ana hfz. Refik ef. Ajeti u Kumanovu, uspješno memorira i hadise, pa nas je iznenadio svojim znanjem više od stotinu hadisa;

Harun Čorbo i Amar Litrić – dječaci iz Bosne i Hercegovine, koji sigurno kroče stopama odlične braće hafiza Harisa Čorbe i Emraha Litrića, koji su i na ovom natjecanju osvojili zapažene rezultate. Hafiz Emrah je osvojio 2. mjesto u kategoriji hifz cijelog Kur’ana, dok je hafiz Haris Čorbo na upravo okončanom Osmom takmičenju u hifzu Kur’an-i Kerima u Bosni i Hercegovini, osvojio 1. mjesto.

Ahmed M’walidi – devetogodišnjak iz Zavidovića, u našem džematu je izazivao poseban interes, jer ga do sada ne vidjesmo, ali znadosmo da je on dokaz kako jabuka ne pada daleko stabla. Svi smo željeli upoznati i čuti Ahmeda (četvrto od petero djece porodice M’walidi) koji je krenuo tragom uspješnog brata i sestara, hafiza Muhammeda i hafiza Maryam i Fatime.

Dževad Zendeli, desetogodišnjak iz Zagreba; dječak sklon perfekcionizmu, koji plijeni bistrinom svojeg pogleda i ozbiljnošću, polaznik je Škole Kur’ana i hifza u Islamskom centru u Zagrebu a svoj ilum je pokazao natječući se u kategoriji hifz pet džuzeva;

Ahmed Jakubović – šestogodišnjak iz Švicarske, čiji su roditelji porijeklom iz Kalesije, koji je sudjelujući u revijalnom dijelu natjecanja, sve prisutne ostavio bez daha ljepotom interpretacije Časnog Kur’ana.

U nastavku vam donosimo poredak najbolje plasiranih, u kategorijama kako slijedi:

H I F Z
RB IME I PREZIME
1 Ahmet Sarıkaya (TURSKA) 98,50
2 Emrah Litrić (BIH) 95,00
3 Omar Mukhtar (NIZOZEMSKA) 94,50

 

HIFZ 15   D Ž U Z E V A

RB IME I PREZIME
1 Imad Laouani (FRANCUSKA) 93,00
2 Boochahba Mohamed (BELGIJA) 91,33
3 Jusuf Bećoja (BIH) 89,00
HIFZ 5   D Ž U Z E V A
RB IME I PREZIME
1 Ammar Nuhambašić (SRBIJA) 94,50
2 Ibrahim Ramizi (MAKEDONIJA) 92,17
3 Harun Čorbo     (BIH) 91,00
T I L A W E T
RB IME I PREZIME
1 Abderrahmane Toukane (ITALIJA) 97,33
2 Furkan Çınar (TURSKA) 97,00
3 Ensar Latifović (SRBIJA) 92,00
T I L A W E T   M E D R E S A
IME I PREZIME
1 Ahmed Alili (Islamska gimnazija, Zagreb) 95,67
2 Behija Spahić (Behram.medr., Tuzla) 88,67
3 Abdulatif Muhamed (GHB medr., Sarajevo) 87,00

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh