Poslanik s.a.w.s je rekao: Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama. A ja sam među vama najbolji prema svojoj ženi.

Uspješna šesta sezona projekta “unaprjeđenje vakufske imovine u Janji”

Uspješna šesta sezona projekta “unaprjeđenje vakufske imovine u Janji”

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Janja je u šestoj sezoni obrade poljoprivrednog zemljišta u okviru projekta “Unapređenje korištenja vakufske imovine” proizveo preko 75 tona krompira. Danas je završeno vađenje ove kulture a to je samo dio ovogodišnjih prinosa sa vakufskog zemljišta.

Sjetva je izvršena uz podršku Rijaseta IZ u BIH i Vakufske direkcije, a već tada je obezbijeđen i otkup u fabrici Semberka u Janji. Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer -ef. Camić je za RTV BIR rekao da od ubranih 75 tona krompira, dio prinosa planiraju donirati obrazovnim institucijama IZ.

– Danas smo, hvala Bogu, završili sa vađenjem krompira a posijali smo i oko 60 dunuma pšenice, te dvadesetak dunuma kukuruza. Medžlis Janja kao i džematlije imaju razne koristi od ovog projekta. Hvala Bogu da možemo biti primjer da zajedničkim snagama svi mogu imati koristi i da možemo pokazati da se od ovakvih projekata i udruživanja može živjeti, dobro zaraditi i učiniti hajra – poručuje Camić. 

Današnjem završetku vađenja krompira su prisustvovali naši gosti iz Vakufske direkcije iz Sarajeva, direktor hafiz Dr. Senaid Zajimović i stručni saradnik za projekte Asmir Neimarlija, izaslanik Muftije tuzlanskog, direktor Behram- begove medrese u Tuzli, Dr. Hatunić Ahmed, Predsjednik MIZ Bijeljina Musli Emir i Glavni imam Camić Samir -ef., direktor OPZ Agrofarmer sa P.O. iz Janje, Bogaljević Mujo, te predstavnici medija.

Predstoji nam branje 14 dunuma kukuruza te pripreme za jesenju sjetvu pšenice na 37 dunuma.

Prihodi od vakufske imovine se usmjeravaju za funkcionisanje Medžlisa, te stalno unaprjeđenje voznog parka za obradu vakufskih parcela. U prethodnoj godini smo zahvaljujući prihodima od vakufa i finansijskoj pomoći Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Sarajevo kupili 8,5 dunuma obradive zemlje.

Posebne pohvale za zalaganje i doprinos u dosadašnjim radovima na vakufima Predsjednik MIZ Janja, hadži Husejn Camić, iskazuje svim uposlenicima Medžlisa te članovima Izvršnog odbora. Realizaciju današnje aktivnosti u potpunosti su realizovali imami sa članovima Izvršnog odbora te uposlenici na održavanju harema. Današnji prinos krompira od 5,5 tona će se pokloniti institucijama Islamske zajednice.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh