Poslanik s.a.w.s. kaže: Ko pomiluje glavu siročeta – radi Allaha dž.š. – za svaku pomilovanu dlaku će mu se upisati po jedno dobro djelo, a ko se bude na pravi način starao o siročetu ja i on ćemo zajedno biti u džennetu – kao ova dva prsta!

Zaštita i unaprjeđenje vakufske imovine

Zaštita i unaprjeđenje vakufske imovine

Medžlis Islamske zajednice Janja nekoliko godina realizira projekat unaprjeđenja vakufske imovine

Naime, veliki broj vakufskih površina je bio izdat pod zakup našim džematlijama koji su iste koristili a zauzvrat Medžlisu godišnje uplaćivali arendu. U nadi da se taj dio može poboljšati, te da se vakufske parcele mogu kvalitetnije iskoristiti, krenulo se u planiranje i realizaciju projekta “Unaprjeđenje vakufske imovine”.

Medžlis islamske zajednice Janja posjeduje oko 200 duluma obradivih površina te smo aplicirali kod Turske agencije za saradnju i koordinaciju i Crvenog polumjeseca UAE, kako bi nam obezbijedili potrebnu mehanizaciju, da sami obrađujemo naše vakufske površine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husejn -ef. Kavazović, Muftija tuzlanski Vahid -ef. Fazlović, predstavnici TIKE, predstavnici Crvenog polumjeseca UAE i Ramiz Salkić su lično prisustvovali primopredaji dva traktora sa kompletnom poljoprivrednom mehanizacijom koju su donirale organizacije Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Crveni polumjesec UAE Medžlisu Islamske zajednice Janja, 30. aprila 2014. godine.

U sklopu ovog projekta obezbijeđena su dvatraktora sa priključcima Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina. Koordinator projekta za Bijeljinu i Janju Azra Medinić

Tom prilikom Reisu-l-ulema Husejn -ef. Kavazović je izjavio: „Znajući stanovnike Janje, znajući ono što ovi ljudi ovdje rade, smatram da je ova donacija došla u najbolje ruke i da će ona koristiti, ne samo Islamskoj zajednici nego i svim džematlijama kojima će biti potrebno da obrađuju parcele“.

Danas, šest godina kasnije, možemo zaključiti da je ovaj projekat izuzetno uspješan. Naravno, nije sve išlo lahko, a bilo je i različitih prepreka koje smo morali prevazići i iznaći najbolja rješenja.

Implementacijom projekta smo osigurali dodatna sredstva za samoodrživost Medžlisa, te nismo prethodnih 13 godina povećavali godišnju članarinu našim džematlijama.

Zadovoljni smo poslovnom saradnjom i stučnom potporom sa Opštom poljoprivrednom zadrugom „Agrofarmer“ sa P.O. iz Janje, ali moramo napomenuti, da su u ovaj projekat, od samog početka, uključeni svi uposlenici Medžlisa, od imama do muallima na čelu sa Glavnim imamom hafizom Camić Omer -ef.

Naš trud i rad su prepoznali i Vakufska direkcija i Rijaset IZ u BiH, te su prethodnih godina značajno pomogli naše projekte.

U ovom trenutku, Medžlis Islamske zajednice Janja ima zasijano preko 100 duluma vakufskih parcela krompirom, pšenicom i kukuruzom, te smo u potrebi stalnog unaprjeđenja mehanizacije i sistema obrade.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh