Allah, uistinu, ne gleda u vaša tijela niti u vaš izgled, nego gleda u vaša srca.
(Muslim)

Završena manifestacija „Dani vakufa 2015“

Završena manifestacija „Dani vakufa 2015“

Sedmi međunarodni forum o vakufskopravnim pitanjima pod nazivom “Uvakufljenje proizvodnih sredstava”, završen je danas a jedna od preporuka jest da je potrebno osnovati banku vakufa, kao i formirati sud za vakufe.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je gostima zahvalio na iscrpnim predavanjima i otvorenim razgovorima o vrlo važnim pitanjima vakufa svih muslimana svijeta.

Reisu-l-ulema je podsjetio da je BiH zemlja vakufa te da su najvažniji bh. gradovi osnovani vakufom i “kao takvi su živjeli i živjet će na osnovama svojih vakifa koji su zavještali dio svoje imovine i čije tragove i dan-danas vidimo na ovim prostorima“.

Kazao je da su ovo bila važna pravna pitanja za Islamsku zajednicu u BiH i za bh. muslimane, zemlju u kojoj je šerijatsko pravo primjenjivano sve do 1946. godine, kada su ukinuti šerijatski sudovi u BiH, te da je normiranje vakufskih pitanja dobro možda i za budućnost šerijatskog prava u BiH.

“Trebamo razmišljati da bi upravo vakuf i vakufska pitanja i donošenje zakona o vakufima u BiH mogao označiti i povratak šerijatskog prava i njegove primjene u našoj zemlji”, kazao je Reisu-l-ulema i naglasio da je jedno od važnih pitanja pitanje šerijata u BiH.

Zbog toga, dodao je, trodnevni forum ima puno širi značaj od samih pitanja koja su problematizirana i o njima raspravljana.

Zahvalio je posebno Generalnom sekretarijatu vakufa Kuvajta koji su puno toga uložili da ova konferencija bude dobro organizirana, direktoru Vakufske direkcije u BiH dr. Senaidu Zajimoviću te svima koji su doprinijeli uspjehu foruma.

Reisu-l-ulema Kavazović smatra da je potrebna i posebna konferencija o zekatu, da bi se tema osavremenila a od toga bi sve zemlje na Balkanu imale koristi.
šeik

Forumu su prisustvovali eminentni gosti predsjednik Naučnog vijeća Foruma dr. Halid El-Mezkur, generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta Iman El-Humejdan, predstavnik Islamske banke za razvoj iz Džide, Kraljevina Saudijska Arabija, generalni direktor Ureda za vakufe, zekat i hadž Malezije, Aman Bin Muhammed, te gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već petu godinu organizira manifestaciju “Dani vakufa” posvećenu vakufima na prostoru Bosne i Hercegovine, a u okviru manifestacije je organiziran i forum.

Ovogodišnja manifestacija “Dani vakufa 2015” je trajala od 15. do 29. maja.

(FENA)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh