Dobročinstvo je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer iako ti Njega ne vidiš, on tebe, zaista, vidi.
(Buharija i Muslim)

Posjeta polaznika Vildana Džedid džamiji

Posjeta polaznika Vildana Džedid džamiji

Dana 30. novembra 2022. god u okviru sedmičnih usmjerenih aktivnosti mješovita grupa polaznika Igraonice “Vildan” sa učiteljicama posjetila je Džedid džamiju. Tema aktivnosti je “Ja sam mali musliman” te su polaznici imali priliku da se upoznaju i sa ovom prelijepom džamijom u našoj Janji. Djecu je dočekao imam ove džamije Kemal-ef. Gutić, sa kojim su obišli džamiju, razgovarali, te ih je počastio slatkišima.
Ovakav vid posjeta omogućava djeci da se upoznaju sa Allahovim kućama, da zavole džamije i da ih posjećuju od svoga djetinjstva. Djeca su imala priliku da uče o kulturi ponašanja kad su u džamiji kao što su skidanje obuće, ulazak desnom nogom u džamiju, uredno slaganje obuće na policama, odlaganje jakni na mjesto predviđeno za to itd. Prvenstveno su to stvari kojima se pokazuje poštovanje prema ovim bogomoljama. U razgovoru sa imamom djeca su radoznalo postavljala pitanja i učila nove pojmove.


U islamu džamije imaju posebno mjesto u srcu svakog vjernika. Ime koje se koristi kao sinonim za džamiju – Bejtullah znači Allahova kuća, dovoljno govori o ulozi i značaju džamije u životu vjernika muslimana.

Musliman je za džamiju blisko povezan još od svog ranog djetinjstva kada odlazi u džamiju, u mekteb, radi vjerske pouke i usvajanja prvih saznanja o vjeri, moralu i ponašanju. Ta veza bi trebala ostati trajna, i onda kada oni stasaju u odrasle osobe.
Ova posjeta je kod djece izazvala veliku radost, molimo Uzvišenog da ih sačuva na pravom putu i da im svaka posjeta džamiji u budnoćnosti ovako ispuni srce.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh