Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)

Ispraćena prva grupa hadžija s Muftiluka tuzlanskog

Ispraćena prva grupa hadžija s Muftiluka tuzlanskog

Sinoć je ispraćena prva grupa hadžija s područja Muftiluka tuzlanskog. Hadžije su se okupili u Džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli gdje je upriličen kratak program i proučena ikrar dova.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je hadžijama poželio hairli put.

– Hadž je najbolji i najljepši put na kojem potvrdimo i ojačamo svoje ibadete. Našu vjeru očitujemo Kelimei-šehadetom, vjerom u Allaha, dželle šanuhu i vjerovanjem da je Muhammed, alejhi selam, Njegov poslanik. To su najveće riječi u našim srcima i prvo u našim islamskim šartima. U redu naših najvećih ibadeta je hadž, zajedno sa namazom, zekatom i postom. Sve se gradi na temeljima ovih ibadeta, kazao je muftija Fazlović.

Svi muslimani su pozvani da obave hadž, a Allah, dželle šanuhu, omogući određenom broju Svojih robova da to i učine, kazao je muftija.

– Dijelimo veliku radost sa svima vama, vašim porodicama i džematima. Želimo vam dobro zdravlje, da Allah, dželle šanuhu, primi vaš hadž i da se, ako Bog da, u zdravlju i sigurnosti vratite u svoje porodice. Za svakog hadžiju je najvažnije da ispuni sve propise hadža zašto je potrebna dobra organizacija. Muslimani u Bosni i Hercegovini u okviru svoje Islamske zajednice imaju jednu od najboljih organizacija na hadžu, kazao je muftija Fazlović, te je istakao značajnu ulogu vodiča i svih koji tokom ovog puta brinu o hadžijama.

– Pozivamo vas da se prilagodite na ovom putu. Spas je sa strpljivošću. Važno je da uvijek imate na umu da niste sami i da su s vama vaša braća i sestre. Budite blagi. Sve je to pokazatelj snage našega duha i razumijevanja naše vjere, poručio je hadžijama muftija Fazlović.

Nakon proučene ikrar dove 132 hadžija su, u skladu s uputama svojih vodiča, krenuli prema autobusima te su se u ranim jutarnjim satima zaputili prema Sarajevu.

Druga grupa hadžija s područja Muftiluka tuzlanskog kreće 10. juna. Oni će se i Džamiji “Kralj Abdullah” okupiti u 12,30 te za Sarajevo kreću nakon podne-namaza. Treća grupa hadžija odlazi u utorak, 11. juna u ranim jutarnjim satima.

Ove godine s područja Muftiluka tuzlanskog na hadž odlazi 360 hadžija. Hadžije će autobusima biti prevezeni do Džamije “Kralj Fahd” u Sarajevu, a zatim i do Međunarodnog aerodroma Sarajevo odakle avionima odlaze u Meku. Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Meku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh