Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)

Seminari i edukacija za uposlenike medžlisa

Seminari i edukacija za uposlenike medžlisa

Medžlis Islamske zajednice Janja nekoliko godina realizuje edukacije za svoje uposlenike kao i za članove Izvršnog odbora. Od 16. do 18. juna 2023. godine seminar je održan u Divanhani, prelijepom ambijentu vakufa u Brčkom.

Teme seminara su uvijek aktuelne ili se pak baziraju na rad sa djecom i džematlijama.

Muftija tuzlanski, dr. Vahid-ef. Fazlović govorio je na temu “Vjerodostojnost i predanost” u kontekstu života vjernika ali i rada u misiji Islamske zajednice.

Posebno je naglašeno da je misija vjernika, a slijedeći Poslanika Muhammeda a.s. realizacija dugoročnih planova, do Sudnjeg dana. Muftija tuzlanski je napomenuo i obaveznost čuvanja emaneta, povjerenja i odgovornosti a u kontekstu takvaluka je podsjetio: “Zar čovjek smije zaboraviti da ga Allah dž. š. uvijek gleda?”.

Uvodnom dijelu seminara je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Brčko, dr. Mustafa-ef. Gobeljić, koji je učesnike upoznao sa vakufom Alijage Kučukalića.

Drugi dio seminara vodio je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. Dr. Husić je obradio dvije teme: “Islamska zajednica u suočenju sa ideologijama” i “Putevi duhovnosti”.

Ovakav način neformalne edukacije nam pomaže da odgovorimo na izazove sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Treći dio edukacije je obilježen posjetom džematu Maoča Stara, gdje su musafire ugostili imam Asmir-ef. Bekrić, članovi džematskog odbora i učitelj Sofić Ahmed. Posjeta džematu Maoča Stara počela je obilaskom musalle hafiz Šemsudin-ef. Kavazović, stare Nožinagine džamije te nove Muharemije džamije.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh