Najgori od ljudi jeste onaj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije.
(Buharija i Muslim)

Obilazak zasijanih vakufskih parcela MIZ Janja

Obilazak zasijanih vakufskih parcela MIZ Janja

Zelenilo na slici (osim drveta) je vakufsko – Gunjevci

Imami MIZ Janja su obišli zasijane vakufske parcele od Izvoraca do Gunjevaca, kako bi se uvjerili u stanje na istim.
Vakufske parcele su zasijane pšenicom, krompirom i kukuruzom, ukupne površine oko 100 dn.

Ovdje želimo spomenuti realiziranu transformaciju vakufa kao i podršku institucija Islamske zajednice pri realizaciji projekata.

Naime, parcela “Krčevine” koja nije korištena iz raznih razloga, transformisana je u parcelu koja graniči sa vakufkom parcelom “Gunjevci”. Nova parcela je nešto skuplja, te se za realizaciju ovog projekta transformacije zahvaljujemo Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na novčanoj podršci, kojom smo dobili bolju parcelu, a ispunili emanet prema vakufu Durgutović Zumrete. Ukupna površina parcele “Gunjevci” u vlasništvu Islamske zajednice iznosi 34,5 dunuma a trenutno je zasijana pšenicom.

Glavni imam hafiz Omer -ef. Camić

Eksproprijacijom parcele “Njiverice” koju je otkupila Uprava Grada Bijeljina za potrebe uređenja korita rijeke Janje, bili smo u obavezi tražiti novu parcelu kao zamjenu.
Prije nekoliko dana smo realizovali i ovu transformaciju uz novčanu podršku Muftijstva tuzlanskog, a radi se o parceli koja je također kvalitetnija od eksproprisane i nalazi se u plodnim janjarskim poljima, nedaleko od rijeke Drine. Istu smo odmah uredili i zasijali kukuruzom, a njena površina je 4,1 dunum.

Kao rezultat ostvarene dobiti u prethodnoj sjetvenoj godinu kupili smo tifon za navodnjavanje u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice, kako bismo bili u mogućnosti da navodnjavamo parcele kada se za to ukaže potreba. Za potrebe navodnjavanja, uz prepravke i prilagodbe na tifonu, te kupovinu agregata, iskopali smo smo 4 bunara na parcelama “Bubljike” i “Gunjevci”.

Posebno se zahvaljujemo Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Vakufskoj direkciji Islamske zajednice koji su značajno pomogli proljetnu sjetvu, te pokazali da se sredstva iz Bejtu-l-mala, prikupljena kroz Zekat i Sadekatu-l-fitr vraćaju korisnicima na terenu kroz razne projekte.

Kiša sa bereketom – krompir na Bubljikama

Obilazak parcela je propraćen kišom kao bereketom koju Allah Uzvišeni spušta.
“Zar ne vidiš da Allah s neba spušta kišu od koje zemlja zazeleni? – Allah je zaista dobar i Sveznajući.” (Al-Hadždž: 63)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh