Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kome Allah, d.š., želi dobro, stavi ga na kušnju - belaj.
Hadis bilježi: Buhari

U Tuzli svečano otvorena manifestacija “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

U Tuzli svečano otvorena manifestacija “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Svečanim programom danas je u Tuzli otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, koju već 11. godinu organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini s ciljem očuvanja i promocije institucija vakufa.

Manifestacija se ove godine održava uz brojne i bogate sadržaje u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, a bit će okončana 18. maja. Domaćini i suorganizatori današnjeg programa su Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa u Tuzli.

U ime Vakufske direkcije prisutnima na otvaranju se obratio direktor hafiz dr. Senaid Zajimović.

IMG-20230512-WA0049.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

– I  ove godine manifestacija ‘Dani vakufa u BiH’ činit će raznoliki kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji koji imaju za cilj da ukažu na značaj vakufa, vakifa, kao i na izazove s kojima se vakufska imovina suočava. U ovih 11 godina u kojima smo s našim upravama, muftijstvima, medžlisima i saradnicima pohodili naše gradove realizovali smo veliki broj vakufskih projekata koji su u isto vrijeme i nacionalni spomenici. Skoro da nema grada u našoj državi gdje nismo realizovali neki obrazovni, ekonomski ili socijalni projekat – rekao je Zajimović

Svečano otvaranje Manifestacije „Dani vakufa“ ove godine je prvi put održano izvan Sarajeva.

Prema riječima muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića, na području ovog muftiluka nastoji se usmjeriti značajna pažnja uvakufljenjima i razvijanju postojećih vakufa u čemu ima veoma dobrih primjera.

– Vakifi su inspirisani Allahovom vjerom i vrijedni su naše velike pažnje. Hvala dragom Bogu da je danas Islamska zajednica razvila svoje institucije i da imamo Vakufsku direkciju. Zahvaljujemo im se na brojnim pregnućima, kao i na tome što su s nama podijelili odgovornost organizovanja ove manifestacije u Tuzli – kazao je muftija Fazlović.

– Ovogodišnju manifestaciju vakufa otvaramo u Tuzli, gdje prisustvuje naša ulema i veliki broj gostiju. Važno nam je da započinjemo sa ovogodišnjom tradicionalnom manifestacijom ‘Dani vakufa’ u našem gradu i to je priznanje našim medžlisima i džematima za napore koji se ulažu u razvijanju vakufa. Ovo je uvijek, ovo doba godina, jedna važna poruka, poruka iz Islamske zajednice da smo punom našom pažnjom, sa velikom našom odgovornošću, okrenuti pitanju vakufa. To je pitanje naše povijesti, pitanje naše sadašnjosti i vakufi će biti važni i u budućnosti. Naravno za institucije Islamske zajednice, ali jednako tako i za ljude općenito jer vakufi su jedno veliko dobro ovoga svijeta, znamo to iz povijesti, svjedoče o tome velika vakufska zdanja i imanja u BiH. Ponosni smo na vakufe Isa-bega, Gazi Husrev-bega, Gazi Turali-bega, Behram-bega. Uz Božiju pomoć vakufi će imati značajno mjesto u našem vremenu, o tome puno razgovaramo na okruglim stolovima i manifestacijama u cijeloj našoj Islamskoj zajednici, kazao je muftija Fazlović.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, koji je poručio kako su ovakvi susreti prilika za prisjetiti se na dobre prethodnike koji su podizanjem zdanja oblikovali prostor i vrijeme u kojem žive, ali i uticali na odgojni, obrazovni i društveni progres.

– Želim čestitati Vakufskoj direkciji na restauraciji i čuvanju starih vakufa, ali i gradnji novih. Vakufi su najznačajnije materijalno dobro naše zajednice, oni imaju odgojnu, obrazovnu, materijalnu i ekonomsku dimenziju. Toga je bio svjestan i Muhammed, a.s., koji je motivisao ashabe da uvakufljuju imetak, pa skoro da nije bilo imućnijeg ashaba koji nije uvakufio dio imetka. Neki od tih vakufa traju i danas, a svi su motivacija brojnim uvakufljenjima od tada do danas – kazao je dr. Ljevaković.

IMG-20230512-WA0064.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Tokom obraćanja se osvrnuo i na značaj vakufa u Bosni i Hercegovini, istakavši konkretne primjere.

– Po prirodi darežljivi, naši ljudi su se uključivali u izgrađivanje prostora na kojima su boravili, pa danas imamo brojna naselja koja su nastala na vakufu. Islamska zajednica ima ulogu u očuvanju bića bošnjačkog naroda, ona nije zajednica jednog staleža nego svih njenih članova. Zbog toga je važno da ona bude moralno čista i nezavisna. Vakufi imaju važnu ulogu u tome i da njeni službenici budu neovisni o različitih oblicima društvene i političke vlasti – rekao je prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Tokom svečanosti prikazan je kraći film o Behram-begovoj medresi i izgradnji objekta „D“ ženskog internata ove škole, u čijem finansiranju je najvećim dijelom učestvovao Generalni sekretarijat za vakufe iz Kuvajta.

Ovom prilikom zahvalnicu generalnom sekretaru Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt Naseru El-Hamedu uručio je direktor Vakufske direkcije dr. Zajimović.

Vakifi i institucije prijateljske države Kuvajt u Bosni i Hercegovini su značajno doprinjeli razvoju postojećih i uspostavljanju novih vakufa te su zlatnim slovima upisani na stranicama duge historije vakufa u Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt Naser El-Hamed kazao je da učešće na ovoj manifestaciji razumijeva kao posebnu čast, te se osvrnuo na dosadašnju saradnju sa Valufskom direkcijom i najavio podršku budućim projektima.

– Institucija vakufa je izuzetno važna u našoj vjeri. Iskoristio bih priliku da kažem da je Vakufska direkcija inicirala mnogo porojekata na ovom području, a nama u Generalnom sekretarijatu Države Kuvajt je bila čast da pomognemo u njihovoj realizaciji. Ovom prilikom vam želim kazati da ćemo nastaviti saradnju i biti vjetar u leđa svim projektima koji se tiču vakufa u Bosni i Hercegovini – poručio je El-Hamed.

IMG-20230512-WA0069.jpg - Svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“: Vakufi su oblikovali vlastito vrijeme i prostor

Na današnjoj manifestaciji „Plaketa najistaknutijem vakifu u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu“, a na prijedlog Muftijstva bihaćkog, uručena je gospodinu Fikretu Makiću koji je prošle godine uvakufio 200.000 KM za Medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je najistaknutijem vakifu uručio maketu Aladža džamije, džamije koja važi za simbol obnove vakufa.

Muftijstvo tuzlansko je delegiralo vakifa Baćevac Izeta iz Janje, kao najistaknutijeg vakifa na području Muftiluka tuzlanskog u 2022. godini.

 

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh