Poslanik s.a.w.s. kaže: Ko pomiluje glavu siročeta – radi Allaha dž.š. – za svaku pomilovanu dlaku će mu se upisati po jedno dobro djelo, a ko se bude na pravi način starao o siročetu ja i on ćemo zajedno biti u džennetu – kao ova dva prsta!

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 28. godišnjice srebreničkog genocida ove godine organizira XII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica koji će se održati od 6. do 10. jula 2023. godine

„Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih“, poručuje u priopćenju Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, gdje maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 kilometara, a ove godine u Ultramaratonu će učestvovati četiri maratonca: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Mirsad Softić. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

 

Ultramaratonci su danas prešli svoju treću etapu, od Brčkog do Janje, te sutra nastavljaju svoj put prema Zvorniku.

Boravak ultramaratonaca u Janji su podržali Medžlis Islamske zajednice Janja, Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Gradaščević Mustafa, vlasnik restorana “Bosna” Janja Korajčević Meksud, vlasnik restorana “Željo” Linz Haušić Senad te OPZ Agrofarmer sa p.o. Janja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh