Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: Pogledajte u one koji su niži od vas, a ne u one koji su viši od vas, to je najbolji način da izbjegnete omalovažavanje Allahove blagodati prema vama.

Završena žetva pšenice na vakufima MIZ Janja

Završena žetva pšenice na vakufima MIZ Janja

Krajem mjeseca juna 2024. godine, završena je žetva pšenice sa 66 duluma vakufskih parcela u Janji.

Jesenja sjetva je izvršena na vrijeme deklarisanim sjemenima uz mineralna đubriva, te je prosječan prinos pšenice bio između 6,7 do 9 tona po hektaru.

Žetva je ove godine poranila 15–20 dana, zbog vremenskih uslova.

Ovu sezonu obilježila je brza vegetacija. Usjevi su klasali već u aprilu, umjesto u maju, dakle 20 dana ranije u odnosu na prethodne godine. U februaru i martu 2024. godine bili su topliji dani za četiri do pet stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

Glavni imam hafiz Omer-ef. Camić je zadovoljan proizvedenom količinom i kvalitetom pšenice: “Ove godine smo zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice, za razliku od prošle godine. Vremenski uslovi su bili bolji što se odrazilo na kvalitet pšenice. Na osnovu odluke Izvršnog odbora, pšenicu ne predajemo u mlin, obzirom da još nije određena otkupna cijena, te ćemo je zadržati u vlastitim garažama i čekati povoljniju cijenu. Trenutna cijena pšenice na tržištu se kreće oko 0,36 KM po kilogramu, što je nedovoljno da bi se pokrili troškovi sjetve, obrade i žetve.”

Primjena agrotehničkih mjera na vakufskim parcelama vršena je uz stručni nadzor uposlenika OPZ “Agrofarmer” sa P.O. iz Janje.

U projekat unaprjeđenja vakufske imovine na području MIZ Janja uključeni su svi imami, uposlenici i članovi Izvršnog odbora tokom prethodnih deset godina.

Pored pšenice ove godine Medžlis IZ Janja ima zasijano 61 dulum kukuruza koji je trenutno u dobrom stanju, te 6 duluma krompira za potrebe ishrane učenica i učenika Behram-begove medrese u Tuzli. Podsjećamo da je projekat unaprjeđenja vakufske imovine pokrenut 2014. godine, kako bismo na najbolji način iskoristili vakufsku imovinu i unaprijedili rad Medžlisa.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh