Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Proučeno 30 hatmi Kur'ana i Mevlud povodom rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Proučeno 30 hatmi Kur'ana i Mevlud povodom rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Muslimani širom svijeta od sinoć obilježavaju dane mevluda, odnosno dan rođenja Muhammeda a.s, koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane.

Posljednji Božiji poslanik Muhamed a.s. rođen je u ponedjeljak, 12. rebiu'l-evvela, 571. godine po Isau a.s. Ove godine 12. rebiu-l-evvel je nastupio sinoć, 28. oktobra 2020. godine.

Mevlud u Džedid džamiji su proučili imami i vjeroučitelji, te članovi viber grupe “Učači hatmi”, poštujući sve mjere nadležnih organa tokom pandemije.

Naime, na inicijativu Glavnog imama, hfz. Camić Omer -ef., formirana je viber grupa sa oko trideset članova, na samom početku pandemije korona virusa u BiH. Članice i članovi su učači Kur'ana u Janji, te je svako imao za obavezu da prouči jedan džuz u sedmici, a hatma je poklanjana uoči svakog petka, u jednoj od džamija.

Od početka aprila, do danas, proučeno je 30 hatmi Kur'ana časnog, koje su poklonjene pred duše šehida, vakifa i džematlija iz Janje, a tako je i svaki učesnik proučio cijeli Kur'an, odnosno hatmu.

Iskustva učesnika i zadovoljstvo za učešće u ovom projektu, nam daju nadu da ćemo i ubuduće nastaviti sa ovom lijepom praksom. Molimo Uzvišenog Allaha da sve učesnike nagradi svojom nagradom!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh