Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Kupljen traktor za obradu vakufske zemlje u Janji

Kupljen traktor za obradu vakufske zemlje u Janji

Medžlis Isamske zajednice Janja već sedam godina uspješno provodi projekat “Unaprjeđenje vakufske imovine” u Janji. Nakon niza infrastrukturnih projekata, od obnove džamija, vakufskih kuća, sjedišta Medžlisa, kupovine i rekonstrukcije poslovnih prostora, krenulo se u nabavku potrebne mehanizacije za obradu plodne vakufske zemlje.

Projekat “Unaprjeđenje vakufske imovine” su osmislili i pokrenuli Predsjednik IO MIZ Janja, hadži Ahmet Gruhonjić i glavni imam, Omer ef. Camić, sada hafiz. Imajući u vidu obavezu i dužnost prema trajnom dobru, koju sama po sebi nosi uvakufljena zemlja, uposlenici Medžlisa su vrijedno radili na ovom projektu.

Tokom 2014, godine koja je obilježena poplavama u BiH, ali i godina otvoranja treće džamije u Janji, Medžlis je uz pomoć organizacija “Tika” i “Crveni polumjesec”, dobio dva traktora sa potrebnim priključcima.

Danas, kada poljoprivredno gazdinstvo Medžlisa obrađuje preko 100 dunuma vakufske zemlje, javila se potreba za olakšavanjem i efikasnijem radu na velikim parcelama, te smo zahvaljujući podršci u projektima sjetve od Muftijstva tuzlanskog, Vakufske direkcije i Rijaseta Islamske zajednice kupili traktor Deutz Fahr – Agrotron 120, plugove i roto drljaču.

Naš stručni konsultant u ovim poslovima i član Izvršnog odbora, Talović Mirzet, je preuzeo obavezu obuke novih vozača traktora, a prvi se oprobao Predsjednik Medžlisa hadži Husejn Camić.

Vakufski posjedi u Janji su bogatiji u ovoj godini za 8.5 dunuma kvalitetne zemlje, u čemu nam je jednim dijelom pomogao Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo tuzlansko.

Zahvljujemo se svima koji podržavaju i razumiju naš trud, rad i nastojanje da našim članovima Islamske zajednice bude lakše, te da Medžlis ima dodatne prihode koji će se i ubuduće ulagati u ovaj projekat.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh