Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah, d.š., veli: Nema druge nagrade za Mog roba mu'mina kojem Ja usmrtim njegovu voljenu osobu na ovome svijetu - njegovo dijete, pa se on - nadajući se nagradi - strpi na tom gubitku, osim Dženneta.
Hadis bilježi: Buhari

Ekskurzija za polaznike mekteba u Janji

Ekskurzija za polaznike mekteba u Janji

Medžlis islamske zajednice Janja pred kraj svake mektebske godine, upriliči ekskurziju za svoje polaznike mekteba, tako je bilo u subotu i nedelju 04. i 05. juna 2022. godine, kada su djeca, sa svojim muallimima, imala priliku da posjete i upoznaju nekoliko gradova naše zemlje.

04. juna, u ranim jutarnjim satima, krenuli smo ka Bužimu, gdje smo po dolasku posjetili mezar rahmetli generala Izeta Nanića.

Nakon proučene fatihe i historijskog časa o generalu Naniću, uputili smo se u džemat Puškari, gdje nas je dočekao Irfan-ef. Bajramović sa svojim mekteblijama. Zajedno smo klanjali podne namaz, a zatim nas je Irfan-ef. počastio čajem i kahvom.

Uputili smo se u cazinsku medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ gdje nas je dočekao prof. Mehmed Mašić. U medresi smo ručali, a nakon toga obišli prostorije i upoznali se o radu škole. Zahvaljujemo se našim domaćinima na srdačnom dočeku.

 

Nedjelju smo iskoristili da posjetimo Bihać i nezaobilaznu „Fethija“ džamiju koja je sagrađena 1266. godine i jedan je od Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ugostio nas je Abdul-Aziz-ef. Nuspahić, imam „Fethija“ džamije.

Nakon veoma lijepo provedenog vikenda u Krajini, došlo je vrijeme za rastanak i povratak u našu Janju. Na putu do Janje posjetili smo Banja Luku i u njoj svakako „Ferhadija“ džamiju u kojoj smo klanjali ikindiju namaz.

Posebno se želimo zahvaliti džematlijama džemata „Stjepan Polje II“ i njihovom doskorašnjem imamu Džemal-ef. Softiću koji su obezbijedili sredstva za smještaj i doručak naših polaznika ekskurzije.

Zahvaljujemo se roditeljima na ukazanom povjerenju te Medžlisu islamske zajednice Janja na izdvojenim sredstvima za prijevoz mekteblija.

tekst: Kemal-ef. Gutić

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh