Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada bi čovjek imao punu dolinu zlata, zaželio bi da ima dvije doline, a njegova usta neće ništa napuniti do prašina, a Allah prima pokajanje od onog ko se pokaje.
(Muttefekun alejhi)

Potomci dr. Mehmed-ef. Maslića u posjeti Janji

Potomci dr. Mehmed-ef. Maslića u posjeti Janji

Privode se kraju radovi na krovu Administrativnog centra u Janji, vakufu hanume Mula-Emin efendije Topalovića.

Kao što to naši običaji nalažu, organizovano je šljeme, prilika da rodbina, prijatelji i komšije daruju majstore. Ovom prilikom se po imenu glasno naglašava ko je donio hediju majstorima, te se za njega i njegovu porodicu upućuju dove.

Sin Izet, snaha i unuci dr. Mehmed-ef. Maslića u Janji

Ono što je posebnost ovog našeg događaja, jeste “slučajna” posjeta nama nepoznatih ljudi…

Izet Maslić je doveo suprugu, rođenu egipćanku, i dvojicu sinova, sa mjestom prebivališta u Minhenu, u posjetu Bosni i Hercegovini, kao i Janji, mjestu gdje je njegov babo, dr. Mehmed, rođen. Boravili su na džumi namazu, potražili jedinog poznatog rođaka u Janji, ali ga nisu našli.

Božijom odredbom, zbog neplaniranog zadržavanja u Atik džamiji, Izet, stariji čovjek, reče da je on sin dr. Mehmeda-ef. Maslića. To je bio povod za razgovor, te prilika da dobijemo više informacija o jednom od najučenijih stanovnika Janje u svome vremenu.

Jusuf Trbić, u okviru teme “Janjarska medresa”, o dr. Mehmedu Masliću, piše sljedeće:

“Među najučenije ljude Janje spada i dr. Mehmed Maslić. Rođen je 1910. godine u Janji, gdje je završio medresu, a nakon toga i Višu sudačko-šerijatsku školu u Sarajevu. Nakon toga dolazi u Bijeljinu, da radi kao kadija i imam u Atik džamiji, i tu je ostao do 1941. godine. Pred ustaškim terorom je pobjegao u Skoplje, gdje je takođe radio kao imam i kadija, ali je ubrzo otišao u Jemen i dobio državljanstvo te zemlje. Kako je zabilježio Asim Osmanbašić, Mehmed Maslić je 1947. godine prijavio doktorsku disertaciju na univerzitetu u Beču, i postao doktor prava 1948. godine, kao treći čovjek koji je doktorirao na temu iz šerijatskog prava. A u Beč je otišao na osnovu starog austrougarskog zakona. Naime, Austro-Ugarska je bila osnivač šerijatskih škola u Bosni, pa tako i one u Sarajevu (osnovana 1887. godine), a svi svršeni studenti tih škola mogli su nastaviti naučni rad u Beču. Želio se nakon toga vratiti u Jugoslaviju, ali to tada nije bilo moguće, pa se preselio u Kairo, gdje je predavao šerijatsko pravo na čuvenom univerzitetu Al Azhar. Tu je napisao i više knjiga iz oblasti prava. Kad su mu jugoslovenske vlasti dale dozvolu za povratak, vratio se u Bosnu, i, zahvaljujući svom svjetskom ugledu i radu,  ubrzo postao počasni član Islamske zajednice u BiH. Bilo je to u vrijeme kad je dr. Hamdija Ćemerlić iz Janje bio predsjednik Islamske zajednice Jugoslavije.

Namjeravao je da se zauvijek vrati u Bosnu, pa je kupio i kuću u Sarajevu, ali, kad je otišao da završi poslove u Kairu, iznenada je umro, 1989. godine.”

Dr. Mehmed efendija Maslić je rođen 10. oktobra 1910. godine u Janji, umro je u Kairu 1991. godine. Njegova supruga je porijeklom iz Vlasenice.

Izet Maslić je oženjen egipćankom Nur Đihan, sa kojom ima tri sina. U ovoj porodici samo Izet poznaje bosanski jezik, kojeg je učio od svojih roditelja. Njegovi sinovi znaju arapski, njemački i engleski jezik. Žive u okolini Minhena u Njemačkoj.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh