Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Janji

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Janji

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je 25. novembra u Domu kulture, a učesnici su izveli program Svečane akademije po 20. put nakon povratka u Janju.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Varcar Vakufu (Mrkonjić Gradu).

Program je počeo učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen obilježju pored Atik džamije u Janji, te defileom učesnika prema Domu kulture. Učenjem Fatihe ili minutom šutnje i polaganjem cvijeća ispred Doma kulture, odata je pošast palim borcima iz NOP u II svjetskom ratu, te obilježena 80 godišnjica od ovog značajnog datuma za narode u Bosni i Hercegovini.

Svečana akademija je počela intoniranjem Državne himne, u 19 sati, u prepunom Domu kulture. Izvođači programa su: Hor “Bilal”, učenici Osnovne škole, polaznici “Vildana”, članovi Bkud “Mula Alija Sadiković” i Folklorna sekcije Mektebskog centra Bijeljina.

Prisutnima se obratio Predsjednik organizacionog odbora Baćevac Samir, a program je vodila Jakupović Zarfa. Programu su prisustvovali Predsjednik i glavni imam MIZ Janja, hfz. Baćevac Fahret i hfz. Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, potpredsjednik skupstine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života kao i brojni sugrađani.

Dan državnosti je obilježen u mektebima Medžlisa IZ Janja kao i u Mektebu za predškolski uzrast Vildan gdje borave naši najmlađi sugrađani.

“Povodom Dana državnosti u našem mektebu nastava je održavana s posvetom našoj Domovini. Zajedno smo se prisjetili značajnih datuma u našoj historiji i događaja kroz koje je prošla Bosna i Hercegovina, s ciljem da naša omladina bude svjesna vrijednosti naše Domovine i njenog opstanka tokom svih ovih godina. Naš identitet je naša Bosna, a naša djeca su vjerni nasljednici tog identiteta,” istakao je Adem-ef. Gutić.

Neka nam je hairli Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh