Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskraćuje mu njegova prava i ne ponižava ga. Čovjeku je dovoljno zla to što nipodaštava brata muslimana.
(Muslim)

Mevludska svečanost za žene

Mevludska svečanost za žene

U petak, 29. decembra 2023. godine, u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Janja, upriličena je VII po redu mevludska svečanost za žene u Džedid džamiji.

Na početku programa prisutne je poselamio imam džemata Dženan-ef. Karasalihović. Riječi dobrodošlice je uputila i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Janja muallima Azemina Gutić.

Mevludski program sačinjen od učenja Kur'ana, salavata, mevludskih odlomaka, ilahija, prigodnih recitala, upotpunjen lijepim govorom izvele su muallime i članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Janja, učenice medrese, studentice Fakulteta islamskih nauka, polaznice mekteba i obdaništa “Vildan”.

Muallima Elma Jakupović, održala je veoma lijepo, zanimljivo i poučno predavanje, praćeno s pažnjom i oduševljenjem velikog broja vjernica, koje su došle da napune svoje duše. Muallima je govorila o liku i djelu ashabijke Umu Sulejm. Cilj je bio da se džematlijke upoznaju sa nekim iskušenjima, sa kojima se ova ashabijka susretala tokom svog života. Poruke su bile brojne, a jedna od njih je da izučavanjem i isčitavanjem hadisa, predaja o životu ashaba i ashabijki, možemo najbolje vidjeti kako se izboriti sa iskušenjima i da nas Allah dž.š. nikad ne optereti više nego možemo podnijeti. Zato je bitno na iskušenje odgovoriti strpljenjem i zahvalnošću, jer nas upravo takvo ponašanje dovodi do nagrade kod Gospodara.

Ovu posebnu mevludsku svečanost posvećenu samo ženama, krasili su i tradicionalni adeti mevludsko šerbe, limunada i posebno izrađeni pokloni sa porukama za ovu priliku.

Mevlud na kraju mjeseca decembra planski organizujemo kako bi i naše sestre koje žive u dijaspori mogle prisustvovati. Raduje nas činjenica da je ta naša ideja opravdana jer svjedočimo da iz godine u godinu sve je veći broj žena koje s radošću prisustvuju mevludu.

Mevludsku svečanost i druženje koje je popraćeno lijepom riječju, uokvirila je dovom muallima Alimana Gutić.

Druženje je nastavljeno i poslije završetka programa, uz kahvu i kolače.

tekst i foto: Azemina Gutić

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh