Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer uistinu ono što je uništilo one prije vas je pretjerivanje u njoj.
(Ahmed)

Hatma-dova za dvadeset i dva polaznika mektepske pouke u Janji

Hatma-dova za dvadeset i dva polaznika mektepske pouke u Janji

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je u subotu, 11. novembra ove godine, svečanoj hatma-dovi za dvadeset i dva polaznika mektepske pouke Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju na ovoj svečanosti naglasio da nema ništa vrijednije od Kur'ani-kerim jer je to Allahov govor, Njegova poruka, Plemenita knjiga.

– Čast je doživjeti da naša omladina u ovom vremenu istraje na velikom mektepskom zadatku i nauči kvalitetno učiti Kur'ani-kerima. Čestitam im od srca i Allaha, dželle šanuhu, molim da čuva ovu našu djecu, da im pruži Svoju milost i pomoć. Čestitam glavnom imamu hafizu Omer-ef. Camiću i svim muallimima te roditeljima ove djece. Dočekali ste jedno veliko dobro. Neprestano zahvaljujte Allahu, dželle šanuhu, na ovoj velikoj milosti. Ovdje u Janji ima puno vrijednosti i blagostanja a najvažnije je blagostanje u duši. Mnogi imaju dunjalučka izobilja ali samo ta dimenzija ne može potpuno usrećiti čovjeka. Zato smo danas ponosni na naš mekteb, učitelji, muallime i zahvalni smo im, kazao je Muftija te je pozvao prisutne da svoju djecu redovno šalju u mekteb.

Govoreći o ajetim Sure El-Enfal, muftija Fazlović je ukazao na osobine pravih vjernika, njihov odnos prema Allahu, dželle šanuhu i poslaniku Muhammedu, alejhi selam, Kur'ani-kerimu, zikru, obavljanju namaza i merhametu.

– Neka se u našim kućama redovno uči Kur'ani-kerim. Neka se umjesto nekih drugih sadržaja često sluša učenje Kur'ana. U tim kućama su meleki, dobrota, nafaka… Kada se uče  Allahove veličanstvene riječi, iman se učvršćuje. Zato je i naša radost danas ovako velika, zajedno sa ovim evladima, sinovima i kćerima našega naroda, kazao je muftija Fazlović.

Glavni imam Medžlisa Islamke zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić se zahvalio muftiji Fazloviću na prisustvu ovoj svečanosti, istakavši da su svršenici hatme jedna izuzetno dobra generacija polaznika mektepske pouke.

– Nije lahko naučiti djecu da uče Kur'an. Potrebno mnogo rada i strpljenja te dobra povezanost muallima, roditelja i djeteta. Zato je ovo danas svečanost za polaznike mektepske pouke, ali i njihove roditelje i muallime. Svima vam čestitam, moleći Uzvišenog Allaha da naše uspjehe poboljša i naš rad učini kvalitetnim kako bi On sa svima nama bio zadovoljan. Ovo je vrijedna generacija i već je četvero od njih dvadeset i dvoje upisalo Berham-begovu medresu. Među njima je mnogo onih mlađih i mi muallimi imamo još prostora za rad s njima, kazao je glavni imam Camić, te je naglasio kako će Medžlis IZ Janja nagraditi ovu vrijednu omladinu, kao što je to i ranije bila praksa.

Svečanosti u Atik džamiji u Janji prisustvovali su i glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina Samir-ef. Camić, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, imami i vjeroučitelji, te brojne džematlije.

Svjedodžbe o proučenoj hatmi dodijelio je Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Komisiju za ispitivanje polaznika 30. septembra, činili su: hafiz Omer-ef. Camić, Kemal-ef. Gutić i Mujaga-ef Cifrić.

 • Zvorničanin Ibrahim, rođen 09.07.2009. godine u Bijeljini, sin Esada i Nihade, 9. je razred osnovne škole. Ovo mu je druga hatma koju čini, a njegov muallim je Adem-ef. Gutić.
 • Emir Velagić, sin Ahmeta i Senade. Rođen 27.01.2010. godine u Bijeljini. Osmi je razred osnovne škole. Njegov muallim je Adem-ef. Gutić.
 • Ahmed Hadžić, rođen 02.11.2011. godine u Bijeljini. Sin Emira i Fatime. Učenik je 6. razreda osnovne škole Meša Selimović u Janji. Mektebsku nastavu pohađa kod muallima Omer-ef. Jakupovića.
 • Emina Jusić, kćerka Šemse i Sadine. Rođena 10.01.2010. godine u Bijeljini. Osmi je razred osnovne škole. Njen muallim je Omer-ef. Jakupović.
 • Behija Talović, kćerka Mirzeta i Emke. Rođena 02.06.2008. godine u Bijeljini. Prvi je razred srednje škole, smijer Arhitektonski tehničar. Njen muallim je Omer-ef. Jakupović.
 • Aletović Aiša, rođena 07.06.2008. godine u Bijeljini, kćerka je Azema i Merside, učenica je 1.razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Aiša je bila redovan polaznik mektepske nastave kod muallima Kemala-ef. Gutić, a za hatmensku svečanost se ujedno pripremala i sa Karasalihović Dženan-ef. Bitno je istaći da je Aiša pored odličnih uspjeha u mektebu, pokazala zapažene rezultate i u osnovnoj školi, gdje je svoje devetogodišnje osnovno obrazovanje završila kao učenik generacije u Osnovnoj školi Meša Selimović u Janji. Ovo joj je druga hatma koju čini.
 • Elma Baćevac, kćerka Armina i Nihade. Rođena 06.07.2012. godine u Bijeljini. Šesti je razred osnovne škole, a njen muallim je Adem-ef. Gutić.
 • Bajrić Adnan, rođen 24.03.2011. godine u Bijeljini, sin Asima i Aiše. Učenik je 7. razreda osnovne škole, a mektebsku nastavu pohađa kod muallima Adema-ef. Gutića.
 • Selma Hrustanbegović, kćerka Muhammeda i Maide. Rođena 04.11.2009. godine u Bijeljini. Učenica je 6. razreda Osnovne škole Meša Selimović u Janji. Njen muallim je Omer-ef. Jakupović.
 • Festim Kabašaj, sin Fakete i Envera. Rođen 04.01.2011. godine u Prizrenu-Kosovo. Sedmi je razred O.Š. Meša Selimović u Janji. Njegov muallim je Omer-ef. Jakupović.
 • Ajla Jusufović, kćerka Nazife i Saliha. Rođena 14.09.2011. godine u Bijeljini. Sedmi je razred osnovne škole, a mektebsku nastavu pohađa kod muallima Omer-ef. Jakupovića.
 • Ajdin Terzimustafić, sin Vahidina i Edine. Rođen 16.01.2009. godine. Učenik je 9. razreda O.š. Meša Selimović. Njegov muallim je Adem-ef. Gutić.
 • Alma Đezić, kćerka Nermina i Mirsade. Rođena 26.09.2009. godine u Bijeljini. Deveti je razred, a mektebsku nastavu pohađa kod muallima Omer-ef. Jakupovića.
 • Amila Musić, kćerka Amira i Mersihe. Rođena 20.01.2010. godine. Osmi je razred, a mektebsku nastavu pohađa kod muallima Omer-ef. Jakupovića.
 • Mehanović Medina, rođena 08.02.2008. godine u Bijeljini, kćerka je Nermina i Fahrete. Učenica je 1. razreda Behram-begove medrese, a mektebsku nastavu je pohađala kod muallima Omera-ef. Jakupovića. Ovo joj je druga hatma koju čini.
 • Sajra Memić, kćerka Mirzeta i Fatime. Rođena 17.12.2010. godine u Banja Luci. Osmi je razred osnovne škole. Njen muallim je Omer-ef. Jakupović.
 • Ilham Cifrić, sin Mujage i Alme. Rođen 20.02.2013. godine u Tuzli. Prošle mektebske godine predstavljao je MIZ Janja na mektebskom takmičenju Muftijstva tuzlanskog iz oblasti Kiraeta za II nivo. Njegov muallim je Omer-ef. Jakupović.
 • Halima Aletović, kćerka Azema i Merside . Rođena 29.10.2012. godine u Bijeljini. Peti je razred O.Š. Meša Selimović u Janji. Prošle mektebske godine na mektebskom takmičenju muftijstva tuzlanskog iz oblasti Općeg znanja za II nivo, osvojila je 3. mjesto. Njen muallim je Omer-ef. Jakupović.

 •  Rešidović Lamija, rođena 15.7.2008. godine u Bijeljini, kćerka Alije i Asmire. Pohađa 1. razred Behram-begove medrese u Tuzli, a Osnovnu školu Meša Selimović u Janji završila je odličnim uspjehom. Mektebsku nastavu je pohađala kod muallima Kemal-ef. Gutića, a za hatmensku svečanost se pripremala sa Dženan-ef. Karasalihovićem. Osvajala je zapažene rezultate na mektebskom takmičenju, a nekoliko puta je predstavlja medžlis na takmičenju Muftijstva tuzlanskog.
 • Alihodžić Daris, rođen je 27.01.2009. godine u Bijeljini, sin Nihada i Nermine. Pohađa 9. razred osnovne škole. Na mektepskom takmičenju na nivou medžlisa osvajao je zapažene rezultate, a nekoliko puta je predstavljao MIZ Janja na takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog. Mektebsku nastavu pohađa kod muallima Omer-ef. Jakupovića.
 • Cifrić Mahir, rođen je 15.02.2008. godine u Tuzli, sin Mujage i Alme. Mahir je također svoje devetogodišnje obrazovanje okončao odličnim uspjehom, a trenutno pohađa 1. razred Behram-begove medrese. Nekoliko puta je predstavljao medžlis na takmičenju Muftijstva tuzlanskog iz oblasti kiraeta, a 2018. g. osvojio je 5. mjesto. Mektebsku nastavu pohađao je kod muallima Kemal-ef. Gutića, a za hatmensku svečanost se pripremao sa Dženan-ef. Karasalihovićem.
 • Baćevac Nedžla, rođena 03.06.2010. godine u Bijeljini, kćerka Samira i Alme, učenica 8. razreda osnovne škole Meša Selimović. Nedžla pokazuje fantastične rezulaltate kako u školi, tako i na ostalim poljima. Svojim melodičnim glasom uljepšava naše mevludske manifestacije, a pokazuje i zapažene rezultate na mektebskim takmičenjima u Janji. U mektebskoj 2020/21 g. je predstavljala MIZ Janju na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog iz oblasti kiraeta za drugi nivo. Njen muallim je Omer-ef. Jakupović.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh