Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru.
(Buharija i Muslim)

Mektebski iftar u Janji

Mektebski iftar u Janji

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Janja priređen je iftar za preko stotinu polaznika mektebske nastave.

U nedjelju 31. marta 2024. godine, odnosno 21. ramazana 1445. godine po hidžri, nakon obavljenog akšam namaza, u Atik čaršijskoj džamiji upriličen je zajednički iftar za najvrjednije polaznike našeg mekteba.

Namjera nam je da i naši najmlađi osjete ljepotu zajedničkog iftara, te tako kroz život ponesu najljepša sjećanja iz mekteba, jer svi znamo da su mektebski dani posebni i dragocjeni. Pamtimo ih tokom cijelog svog života.

Sretni smo što imamo priliku da se na ovaj način družimo sa najmlađima, a djeca zaslužuju našu punu pažnju jer oni vole svoju vjeru, svoju džamiju i svoj mekteb, a do sada su to mnogo puta imali priliku i praktično pokazati.

Iako maksumi, maloljetnici, apsolutna većina njih su pravi mu'mini, jer bez obzira na školske i druge obaveze, oni poste svaki dan ramazana!

Nastojimo ovakvim druženjem obradovati najmlađe članove džemata, omiliti im džamiju, post i ostale ibadete u mubarek mjesecu ramazanu, ali i nagraditi ih za izniman trud koji su pokazali, kako u mjesecu ramazanu učestvujući na mevludskim programima, dolaskom na namaz u džamiju, pa tako i zbog same redovnosti u cijeloj mektebskoj godini.

Iskrene čestitke upućujemo i njihovim roditeljima koji ih bodre i podržavaju na putu Istine, te njihovog odgoja i obrazovanja u granicama univerzalnih dinskih načela i moralnih principa.

Na iftaru, osim djece bili su prisutni: Kemal-ef. Gutić kordinator za društvenu brigu, mualimi i muallime, predstavnici MFS-EMMAUS-a, učenici medrese i Fakulteta islamskih nauka koji svoju praksu obavljaju u Medžlisu IZ Janja.

Iskreno se zahvaljujemo sponzorima ovoga iftara: Medžlisu islamske zajednice Janja, MFS-EMMAUS-u, Esadu Šukiloviću i našim džematlijama iz dijaspore.

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su pomogli realizaciju ove aktivnosti, a sponzorima poveća nafaku, podari zdravlja i da im se ovo dobro djelo nađe kada se djela budu izlagala pred Uzvišenim!

Tekst: Jakupović Omer-ef.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh