Poslanik s.a.w.s. kaže: Ko pomiluje glavu siročeta – radi Allaha dž.š. – za svaku pomilovanu dlaku će mu se upisati po jedno dobro djelo, a ko se bude na pravi način starao o siročetu ja i on ćemo zajedno biti u džennetu – kao ova dva prsta!

Obilježen Dan nezavisnosti u mektebima u Janji

Obilježen Dan nezavisnosti u mektebima u Janji

Mektebska nastava u subotu, 2. marta 2024. godine, posvećena je našoj domovini Bosni i Hercegovini. Muallimi Adem-ef. Gutić i Omer-ef. Jakupović su sastavili grupe učenika koji pohađaju III nivo mektebske pouke kako bi pogledali značajan dokumentarni film “Ubijeni prirodnom smrću”, koji govori o zločinima koji su počinjeni u Bijeljini i Janji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Polaznici I nivoa su upoznati o prvoj zastavi i grbu nezavisne Bosne i Hercegovine. Učenici su imali zadatak da oboje naše zastave, a ispred spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama u dvorištu Atik džamije, te se prisjetili 31. godišnjice rušenja naših Atik i Džedid džamije.

Adem-ef. Gutić: “Sa polaznicima II nivoa u saradnji sa kolegom mr. Dženan-ef. Karasalihovićem koji se sa svojim učenicima priključio, posjetili smo mezarje naših janjarskih šehida u Panjevima, proučili Fatihu i ukazali na važnost i značaj događaja iz bliske nam prošlosti, te da ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote da bi mi danas i dalje nosili bajrak slobode i živjeli u blagostanju, svoji na svome.”

“Nastojmo stalno podsjećati i podučavati djecu o našoj državi, o tome zašto je važno obilježavati ove datume, ona je njihova domovina pa gdje god kasnije budu živjeli.

Molimo Allaha dž.š. da svima koji su poginuli na Allahovom putu, braneći svoj toprak i vjeru, podari najljepše džennetske perivoje, a našoj djeci podari snage i ustrajnosti da se bore, vole, čuvaju i jačaju svoju domovinu i svoj narod”, istakao je Omer-ef. Jakupović.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh