Enes, ibn Malik el-Ensari, omiljeni sluga Poslanikov, pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah se više obraduje pokajanju Njegova roba, nego što bi se neko od vas obradovao pronalasku svoje izgubljene deve u pustinji bez vode i jela.
Hadis je Muttefekun alejhi

Obilazak zasijanih vakufskih parcela MIZ Janja

Obilazak zasijanih vakufskih parcela MIZ Janja

Projekat “Unaprjeđenje vakufske imovine” traje deset godina, a podrazumijeva kultivaciju vakufskih parcela u vlasništvu Islamske zajednice na području Medžlisa IZ Janja. Uposlenici Medžlisa Islamske zajednice Janja, pored svojih primarnih poslova, urade sve poslove obrade zemlje na vakufima koristeći traktore i priključke koji su u vlasništvu Medžlisa.

Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer-ef. Camić, redovno obilazi zasijane vakufske parcele od “Ugara” do “Gunjevaca”, prateći stanje i potrebe usjeva.
Vakufske parcele su zasijane pšenicom, krompirom i kukuruzom, ukupne površine oko 130 d.

Stručne poslove prepuštamo osoblju Opšte poljoprivredne zadruge “Agrofarmer”, uz savjete članova Izvršnog odbora koji imaju mnogo veće iskustvo u poljoprivredi. Podsjećamo da su prinosi kukuruza sa vakufskih parcela, krajem prošle godine, bili rekordni za naše područje, te je Medžlis IZ Janja, kao proizvođač, uvršten u katalog sjemena “Dekalb” za 2024. godinu, za prosječan urod kukuruza od 1216 kg/dn, na parceli “Gunjevci” površine 35 dn.

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh