Najviše ljudi koji će ući u džennet bit će zbog bogobojaznosti (takvaluka) i lijepog ahlaka.
(Buharija i drugi muhaddisi)

Završena žetva pšenice na vakufima MIZ Janja

Završena žetva pšenice na vakufima MIZ Janja

Početkom mjeseca jula 2023. godine, završena je žetva pšenice sa 64 duluma vakufskih parcela u Janji.

Velika količina padavina tokom mjeseca maja te vlaga u mjesecu junu ostavili su traga na kvalitet pšenice. Usjevi na vakufskim parcelama su, pored velikih poteškoća, tretirani protiv različitih bolesti uz stručni nadzor uposlenika OPZ “Agrofarmer” sa P.O. iz Janje.

U projekat unaprjeđenja vakufske imovine na području MIZ Janja uključeni su svi imami, uposlenici i članovi Izvršnog odbora tokom prethodnih devet godina.

 

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Janja, hafiz Baćevac Fahret je zadovoljan proizvedenom količinom pšenice:

“Poljoprivredni proizvođači su u nezavidnoj poziciji, prinosi su slabi a kvalitet nije zadovoljavajući. Sjetva, đubrivo i žetva su bili puno skuplji nego prošle godine, a cijena proizvedene pšenice je duplo manja. Suosjećamo se sa svim poljoprivrednicima, koji su na gubitku u ovogodišnjoj proizvodnji ječma i pšenice. Obzirom na prinose u okolini, mi smo zadovoljni sa količinom proizvedene pšenice na našim vakufima, koji su bili u prosjeku 540 kg po dulumu, ali se bojimo da će sam kvalitet pšenice smanjiti otkupnu cijenu.”

Pored pšenice ove godine Medžlis IZ Janja ima zasijano 65 duluma kukuruza koji je trenutno u dobrom stanju, te 2 duluma krompira za potrebe ishrane učenica i učenika Behram begove medrese u Tuzli.

Podsjećamo da je projekat unaprjeđenja vakufske imovine pokrenut u Janji 2014. godine, kako bismo na najbolji način iskoristili vakufsku imovinu i unaprijedili rad Medžlisa.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh