Jak je vjernik bolji i Allahu draži od slabog vjernika.
(Muslim)

Obilježen Dan šehida u Janji

Obilježen Dan šehida u Janji

Dan šehida je obilježen u Janji i ove godine, koji je ustanovljen Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine. Drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Program obilježavanja Dana šehida je počeo učenjem tevhida u Atik džamiji, prije podne namaza.

Na šehidskom mezarju Panjevi se posebno sjećamo šehida, naših najdražih iz Janje, koji su dali svoje živote za slobodu, vjeru i narod.

Događaju su prisustvovali zvaničnici Medžlisa Islamske zajednice Janja, predstavnici iz društveno-političkog života Bošnjaka u lokalnoj vlast, udruženja logoraša i porodice ubijenih.

Praksa je da se taj dan obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Predstavnici Medžlisa kao i predstavnici iz društveno-političkog života Bošnjaka u lokalnoj vlasti obišli su Godušević Nadžu, majku šehida Suada, Bilalić Sadetu, majku šehida Admira -Purde i Jusić Miladu, sestru šehida Paravlić Seada.

Posjete su protekle u prisjećanju na život i iskušenja kroz koja su prolazili naši borci i šehidi, te uz dove Uzvišenom Allahu da ih učini šehidima – svjedocima jednog vremena, a njihovim porodicama da snage i sabura.

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh