Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaa srca i vaša djela.
Hadis bilježi: Muslim

Obilježen Dan šehida u Janji

Obilježen Dan šehida u Janji

Drugi dan bajrama je u našoj Janji obilježen kao Dan šehida. U centralnoj – Atik džamiji je proučen tevhid pred duše naših šehida, a nakon podne namaza obišli smo šehidsko mezarje – Panjevi. Učeći suru Ja-sin i Fatihe sjetili smo se šehida koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine Bosne i Hercegovine.

Na šehidskom mezarju Panjevi prisutnima se obratio Glavni imam hafiz Omer-ef. Camić:

“Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježavamo kao Dan šehida. Na ovaj način čuvamo sjećanje na sinove i kćeri našeg naroda koji su svoje živote položili za našu Domovinu. Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza: sjećajmo ih se i u njihovoj hrabrosti i smjelosti tražimo inspiraciju za naše sadašnje i buduće borbe. Neka nove generacije naših potomaka uče na tim vrelima, da čuvaju i brane djelo koje su oni podigli: slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Opredijeljeni smo da u našoj zemlji vladaju mir i sigurnost, no ne smijemo ostati slijepi na stalne nasrtaje na naš narod i državu.

Ono što vidimo i čujemo od naših susjeda ne daje nam pravo da potcjenjujemo njihove namjere, koje se više čak i ne kriju.  Brojni mezaristani i masovne grobnice po našim gradovima i selima, na hiljade mezarova ubijene nam djece, opominju nas. Oni koji iz povijesti ništa ne nauče i koji je se odriču, okrećući glavu od nje, ponovo stradaju. Tako je bilo i s Drugim svjetskim ratom i poslije Drugog svjetskog rata, kada su nas učili da su fašističke sile zla poražene. Nažalost, skupo smo platli zabludu kojoj su nas učili, a cijena su naše kćeri i sinovi koji su morali stati na put zlu i svojim životima platiti tu veliku zabludu.

Odbranom od agresije, naš narod je pokazao iznimnu hrabrost, umijeće i organiziranost u skoro nemogućim uvjetima koji su bili nametnuti. Tom periodu naše velike prošlosti moramo se stalno vraćati i u njemu pronalaziti snagu i inspiraciju za mnoge današnje izazove.

Sa zlom se mora voditi neprestana borba, jer se ono uvijek iznova rađa kao prokletstvo. Živimo s ljudima koji ne žele preobražaj svoje prirode, već samo oprost grijeha. I kada se kaju, ne čine to zbog onoga zbog čega bi trebalo da se kaju, već da bi zaslužili oprost. Zlo se ne smije potcijeniti, mora ga se vidjeti u cjelini, a ne u dijelovima, jer će nas zavarati. Ne bismo smjeli prenabregnuti činjenicu u odnosu na zlo koje vreba, a to je da se đavo nalazi kod neodlučnih i neutralnih. Ne možemo ne primijetiti da jedan dio našeg naroda ima pasivan odnos prema zlu i prilagođava mu se. Budemo li se na njih oslonili i njih slušali, bojim se da ćemo ponovo žvakati krvave zalogaje.

Braćo, posjeta šehidskim mezaristanima nije samo prilika da proučimo Fatihu. Obilježavanje Dana šehida za nas bosanske muslimane ima suštinski značaj. Postavljamo javno pitanje kolika je realna prijetnja da se zločini nad našim narodom ponove u ambijentu sve veće islamofobije koja se razvija i koja se podstiče institucionalno od strane političara i medija pod njihovim utjecajem.

Uprkos velikim žrtvama i genocidom nad nama, pozivamo da se gradi mir i povjerenje među našim narodima, da se zlo osudi, a zločinci kazne. Promocija zla i zločinaca morala bi odmah prestati. Vjerska etika i zlo nisu spojivi. Očistimo naše redove od onih koji su ljubav i kajanje zamijenili mržnjom i trijumfalizmom.

Braćo, neka se milostivi Allah smiluje svoj našoj braći šehidima i neka našim gazijama da snage da bdiju nad sigurnošću našeg naroda i naše zemlje. Amin.”

Obilježavanje Dana šehida smo upotpunili obilaskom šehidskih porodica u Janji. U narednim danima Glavni imam hafiz Omer-ef. Camić će obići suprugu Ćerim-ef. Hrustanbegovića, a Dženan-ef. Krasalihović će obići Hafu, majku šehida Velagić Sadika.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh