Jedan ashab je spravio hranu i pozvao Poslanika s.a.v.s. i ashabe. Nakon što je iznijeo hranu pred goste, jedan od njih se izmakao. Poslanik ga je upitao šta mu je, a on je odgovorio: Ja postim. Poslanik mu reče: Tvoj brat se potrudio i napravio hranu a ti kažeš: 'Ja postim'. Nego ti jedi sada, a posti drugi dan za ovaj današnji.

Ramazanski bajram u srijedu 10. aprila 2024. godine

Ramazanski bajram u srijedu 10. aprila 2024. godine

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu, 10. aprila 2024. godine, a bajram-namaz će biti klanjan u 6:46 sati.

Sabah-namaz će se klanjati s početkom u 5:30 sati.

Bajramski paketići za polaznike mekteba će biti podijeljeni prvi dan bajrama, u 11 sati u Atik džamiji.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Drugog dana Bajrama, u četvrtak 11. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

U Janji će se obilježavanje realizovati po ustaljenom protokolu, koji podrazumijeva učenje Ja-sina i kelime-i-tevhida i obilazak šehidskih porodica. U Atik džamiji sa početkom u 12:30 sati će se poručiti kelime-i-tevhid. Sura Ja-sin će biti proučena poslije podne namaza u šehidskom haremu Panjevi.

U subotu, 13. aprila, obilježit ćemo otvaranje logora “Batković”, dane rušenja džamija i otvaranje šehidskog spomen obilježja.

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh