Od Nevvasa ibn Sem'ana, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Dobročinstvo je dobra narav, a grijeh je ono što te u prsima tišti, a ne želiš da to ljudi saznaju.
(Muslim)

Nova 1444. godina po hidžri

Nova 1444. godina po hidžri

Sa zalaskom sunca, u petak, 29. jula 2022. godine, nastupa Nova 1444. godina po hidžri.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1444. godine po hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je hidžra – preseljenje Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se Hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s. Tada je Božiji Poslanik bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti.

Hidžra je bila vrhunac žrtvovanja Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domove. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv, danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje svojim ostankom u domovini, jačanjem veza sa domovinom i džematom.

Hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg, Hidžra je uzdizanje i upotpunjenje – to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno.

Muhammed, a.s., je kazao: „Muhadžir je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah, dž.š., zabranio“.

Za područje Medžlisa Islamske zajednice Janja, sa nastupanjem akšam namaza, bit će upriličen mevludski program u Atik džamiji. Program će izvesti polaznici Vildana i mekteba u Janji, hor Bilal, hor MIZ Gradačac, a sve prisutne će svojim predavanjem počastiti hafiz Nedim Botić.

Neka je sretna i hairli nova 1444. godina po hidžri!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh