Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti.
(Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi)

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Janji

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Janji

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je 25. novembra u Domu kulture, a učesnici su izveli program Svečane akademije po 20. put nakon povratka u Janju.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Varcar Vakufu (Mrkonjić Gradu).

Program je počeo učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen obilježju pored Atik džamije u Janji, te defileom učesnika prema Domu kulture. Učenjem Fatihe ili minutom šutnje i polaganjem cvijeća ispred Doma kulture, odata je pošast palim borcima iz NOP u II svjetskom ratu, te obilježena 80 godišnjica od ovog značajnog datuma za narode u Bosni i Hercegovini.

Svečana akademija je počela intoniranjem Državne himne, u 19 sati, u prepunom Domu kulture. Izvođači programa su: Hor “Bilal”, učenici Osnovne škole, polaznici “Vildana”, članovi Bkud “Mula Alija Sadiković” i Folklorna sekcije Mektebskog centra Bijeljina.

Prisutnima se obratio Predsjednik organizacionog odbora Baćevac Samir, a program je vodila Jakupović Zarfa. Programu su prisustvovali Predsjednik i glavni imam MIZ Janja, hfz. Baćevac Fahret i hfz. Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina Samir-ef. Camić, potpredsjednik skupstine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života kao i brojni sugrađani.

Dan državnosti je obilježen u mektebima Medžlisa IZ Janja kao i u Mektebu za predškolski uzrast Vildan gdje borave naši najmlađi sugrađani.

“Povodom Dana državnosti u našem mektebu nastava je održavana s posvetom našoj Domovini. Zajedno smo se prisjetili značajnih datuma u našoj historiji i događaja kroz koje je prošla Bosna i Hercegovina, s ciljem da naša omladina bude svjesna vrijednosti naše Domovine i njenog opstanka tokom svih ovih godina. Naš identitet je naša Bosna, a naša djeca su vjerni nasljednici tog identiteta,” istakao je Adem-ef. Gutić.

Neka nam je hairli Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh