Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kući klanja 70 godina.
(Tirmizi)

Posjeta maturanata osnovne škole iz Janje Potočarima, Srebrenici, Diviču i Kula Gradu

Posjeta maturanata osnovne škole iz Janje Potočarima, Srebrenici, Diviču i Kula Gradu

Posjeta naših pedeset maturanata – učenika IX razreda JU Oš “Meša Selimović” iz Janje Memorijalnom centru genocida u Potočarima kod Srebrenice, realizovan je osamnaesti put.
Pripremu i realizaciju ove aktivnosti proveli su prof. Samir Baćevac, prof. Šabić Mirsad, prof. Omer Tupković i prof. Zarfa Jakupović.
Učenici su obišli mezarje u Potočarima gdje su pod musalom odslušali kratak historijski čas o genicidu u zaštićenoj zoni Ujedinjenih Nacija u Srebrenici, a zatim bivšu fabriku akumulatora i bazu UNPROFOR-a. Također su obišli postavku o koloni smrti iz 1995. godine, te film o egzodusu Bošnjaka u ovoj zaštićenoj zoni UN.
Maturanti su upoznati sa historijskom građom muzejske postavke u bivšem Glavnom štabu UNPROFOR-a te se upisali u Knjigu žalosti.
U nastavku su se uputili prema gradu Srebrenici, te izletištu “Banja Guber”, gdje su se upoznali sa prirodnim bogatstvima i ljekovitom izvorima.
Nakon zajedničkog ručka u Srebrenici, učenike je sladoledima u prelijepom Diviču počastio Samir-ef. Krilašević.
Posjeta je završena obilaskom naselja Kula Grad, gdje su učenici upoznati sa srednjovjekovnom tvrđavom i turbetom uglednog alima i pjesnika Hasana Kaimije.
“Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo Medžlisu Islamske zajednice Janja koji je u potpunosti finansirao troškove prijevoza. Takođe zahvaljujemo i vlasniku pekare “Čaršija” koji je učenike počastio pecivima, te kustosu Centra u Potočarima Aziru Osmanoviću koji nam je bio domaćin posjete,” istakao je prof. Baćevac Samir.
Učenici su se vratili sa pomiješanim osjećanjima o razmjerama genocida u Srebrenici i prirodnim ljepotama naše domovine.
Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh