Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

Ramazanska poruka i čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Ramazanska poruka i čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo i poštovane sestre!

I ovogodišnji ramazani-šerif dočekujemo u stanju opće zabrinutosti i mnogostrukih kušnji izazvanih pandemijom koja već dugo traje. Svjedoci smo da zarazna virusna bolest u posljednje vrijeme uzima sve više maha, a istovremeno nas opterećuju i mnoge druge naše ljudske slabosti. Kad sve ovo imamo na umu, susret s mjesecom ramazanom donosi nam još više radosti i nade.

Stoga požurimo u okrilje Allahove milosti, oprosta i zaštite što nam se u mubarek-ramazanu obilato nudi. S najdubljom odlučnošću i skrušenošću prihvatimo poziv Svemilosnog i predano postimo ramazanske dane. Dugotrajni ramazanski post, praćen pojačanim ibadetom namaza i dove, te izdašnim dobročinstvom, dokazani je lijek i za dušu i za tijelo, a takva, temeljita i cjelovita, terapija itekako nam je potrebna.

Često smo zabrinuti zbog brojnih bolesti koje slabe i ugrožavaju naša tijela, a daleko manje razmišljamo o bolestima u koje zapadaju ljudske duše. Neke od njih su se proširile poput pandemije. Jer da čovjek nije u ovolikoj mjeri ohol i nasilan, sebičan i pohlepan, među ljudima bi bilo mnogo više mira i svi bi imali dovoljno hrane i vode, te drugih neophodnih resursa za dostojan život. I zdravstvena pomoć, lijekovi, pa i vakcine, brže i lakše bi dopirale do svih. Ako ljudi svoje neumjerenosti, prizemne prohtjeve i bolesne ambicije ne ukrote i koliko-toliko zadrže u razumnim granicama, njihova opaka nezajažljivost vodit će ih u sve dublji ponor međusobnog nerazumijevanja i suprostavljenosti, iz kojeg se niko neće moći potpuno spasiti. Možda smo se približili granici kada će svaki teži usud i nevolja, neminovno i bez ostatka, biti zajednički, globalni. Bez obzira u kojem dijelu planete i kojem narodu od strane nepromišljenih i zlobnih bio namijenjen. I prije su neki među nama vjerovali da je to u skladu s moralnim i etičkim zakonitostima, a danas je sve očiglednije da vrlo brzo zlo i nedaća namijenjena jednima kao neobuzdani plamen postaje pošast koja zahvati i ostale.

Otuda je kur'anska znamenja o bogobojaznosti, moralu i humanosti, o saradnji sinova Ademovih radi zajedničke dobrobiti, sadržana u ovoj poslijednjoj Božijoj poslanici koja potvrđuje ranije objavljene, neizmjerno važno u sadašnjosti čitati i prihvatati. Muslimani moraju daleko aktivnije i odgovornije pristupiti razumijevanju i svjedočenju spasonosne poruke Kur'ana časnog, posebno u mjesecu predanosti ibadetu posta i njegove objave. Nepresušna inspiracija, ali i obaveza (farz) na tom putu, nahodi se u sudbonosnoj ramazanskoj noći El-Kadr i prvim riječima Objave: Čitaj i uči u ime Gospodara tvog Koji stvara… (El-‘Alek, 1.) To znači čitaj i pronosi da je Stvoritelj nebesa i Zemlje čovječanstvu objavio Kur'an, Knjigu Mudru, koja je …trajni putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla… (El-Bekare, 185.).

Cijenjena braćo i sestre!

Obred i ibadet posta je oduvijek bio svojstven ljudima. Njegova neprolazna vrijednost je i u tome što dopire do samog središta ljudskog bića, snažno i uporedo podstičući razum na dublje promišljanje i spoznaju, a besmrtnu dušu da se očisti od grijeha i osigura u bogobojaznosti. Na to nas podsjeća slijedeća kratka i jasna kur'anska poruka: O, vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste ste bili bogobojazni i da biste se grijeha klonili. (El-Bekare, 183.) Ovdje se prisjetimo i riječi Muhammeda, alejhisselam: Post je štit od Vatre. (Nesa'i) A to znači od loših djela i od posljedica griješenja. Jer naši grijesi su najčešće uzrok velikih kušnji i nevolja u koje zapadamo.

U ovom vremenu je naročito važno da nam ramazan donese novu duhovnu snagu i spremnost da olakšamo jedni drugima kako bismo popravili stanje u kojem se nalazimo. Budimo zahvalni i pomozimo najzaslužnijima među nama koji svakodnevno brinu o zaštiti zdravlja, egzistenciji i sigurnosti ljudi. Istovremeno, od svih nas se očekuje da i ubuduće budemo postojani u svojoj odgovornosti.

Duboko iz srca i duše upućujmo dove Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u našoj lijepoj domovini, u svim sredinama i džematima Muftiluka tuzlanskog, olakša stanje, popravi ga, i daruje nam duhovno i fizičko zdravlje.

Ramazan šerif mubarek olsun!

muftijstvotz.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh