Allahov Poslanik, a.s., rekao: Ako čujete kukurijekanje pijetla, onda tražite od Allaha, dž.š., neko dobro, a ako čujete revanje magarca onda se utječite Allahu, dž.š., od šejtana jer ga je magarac tada vidio.
(Prenose ga sastavljači Kutubus-sitte izuzev Ibnu-Madžea.)

Završena kampanja vađenja krompira sa vakufskih parcela u Janji

Završena kampanja vađenja krompira sa vakufskih parcela u Janji

Završena je kampanja vađenja krompira na području Medžlisa Islamske zajednice Janja. Radovi su trajali mjesec dana sa kraćim prekidima uzrokovani višom silom i tempom kojeg su diktirali otkupljivači. Otkup krompira je obezbijeđen u saradnji sa OPZ “Agrofarmer” sa P.O. iz Janje, a za potrebe fabrike za preradu povrća “Semberka” u Janji i fabriku pomfrita u Srebrenici.

Projekat unapređenja vakufske imovine MIZ Janja koji podrazumijeva kultivaciju i iskorištavanje vakufskih parcela traje još od 2014. godine. Ove godine smo ovrhli pšenicu sa 45 duluma te povadili krompir zasijan na 59 duluma.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Janja, je kao i prethodnih godina, dobio finansijsku podršku od Vakufske direkcije u Sarajevu. Ovo je nastavak zajedničke uspješne saradnje o ukviru projekta “Unaprjeđenje vakufske imovine”. Ove godine smo dobili finansijsku podršku i od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Sušna godina i visoke temperature umanjili su prinose na mnogim parcelama, dok su troškovi proizvodnje znatno povećani zbog zaljevanja i zaštite usjeva. Ipak, zadovoljni smo količinom prinosa, te smo prerađivačima predali oko 110 tona krompira.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh