Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada bi čovjek imao punu dolinu zlata, zaželio bi da ima dvije doline, a njegova usta neće ništa napuniti do prašina, a Allah prima pokajanje od onog ko se pokaje.
(Muttefekun alejhi)

Foto – U posjeti bosanskoj ljepoti

Foto – U posjeti bosanskoj ljepoti

Polaznici mektebske nastave dva medžlisa Islamske zajednice iz Bijeljine i Janje, koji obuhvataju područja Grada Bijeljine i Opštine Ugljevik, u nedjelju 10. maja posjetili su Medžlis Islamske zajednice Kladanj. Oko 150 učesnika ovog izleta došli su sa tri autobusa, a nakon šetnje ulicama Kladnja, proveli su prelijepi sportski dan na izletištu Muška voda u okolnim bosanskim planinama.
Hazim-ef-Esmic-i-Mirsad-ef-Okanovic-desno-na-slici-ulicama-Kladnja
Djeca i mladi iz Bijeljine, Janje i četiri sela opštine Ugljevik, Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova, zajedno sa svojim imamima i muallimima, upoznali su se sa radom mekteba Hadim Ali-pašine džamije. Glavni imam MIZ Kladanj, Hazim-ef. Esmić, pričao im je, također, o historiji Kladnja i Hadži Balibegovoj džamiji iz 1545. godine. U ime gostiju, domaćinima se zahvalio Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja.
Najbolji-sa-diplomama
Gosti iz Semberije posjetili su i Djevojačku pećinu, a potom su na izletištu Muška voda imali druženje i sportski dan. Oni koji su se prijavili za sportska takmičenja nadmetali su se u muškoj i ženskoj konkurenciji u trkama na 50 metara, štafetnim trkama 4×50 metara, trčanju u vrećama, hodanju sa jajetom na kašici. Najboljima su uručene prigodne diplome, a sportski dan obogaćen je igranjem odbojke i nogometa te šetnjama prelijepim stazama i krajolicima. U završnici je odigrana nogometna utakmica između imama i mlađih džematlija.
„Djeca su pokazala šta znači ići u mekteb, kako se ponašati, voljeti sport i ljepote domovine. Mi smo ponosni na njih i nadam se da će ovakvi edukativno-sportski izleti postati zajednička tradicija naša dva medžlisa,“ kazao je Mirsad-ef. Okanović, imam Atik džamije u Bijeljini, vođa puta i jedan od organizatora sportskih nadmetanja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh