Prenosi se od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: Zemlja svakog dana s deset stvari moli i kaže: 'O sine Ademov! Šetaš se po mojim leđima, a završit ćeš u mom trbuhu. Griješiš na mojim leđima, a ispraštat ćeš u mom trbuhu. Smiješ se na meni, a plakat ćeš u meni. Raduješ se na meni, a tugovat ćeš u meni. Skupljaš blago na meni, a kajat ćeš se u meni. Jedeš zabranjeno na meni, a bit ćeš pojeden u meni. Oholiš se na meni, a bit ćeš slab u meni. Hodaš veseo po meni, a zadesit ćeš se tužan u meni. Šetaš po svijetu na meni, a bit ćeš u tmini na meni. Ideš u društvu po meni, a završit ćeš sam u meni'.

Foto – U posjeti bosanskoj ljepoti

Foto – U posjeti bosanskoj ljepoti

Polaznici mektebske nastave dva medžlisa Islamske zajednice iz Bijeljine i Janje, koji obuhvataju područja Grada Bijeljine i Opštine Ugljevik, u nedjelju 10. maja posjetili su Medžlis Islamske zajednice Kladanj. Oko 150 učesnika ovog izleta došli su sa tri autobusa, a nakon šetnje ulicama Kladnja, proveli su prelijepi sportski dan na izletištu Muška voda u okolnim bosanskim planinama.
Hazim-ef-Esmic-i-Mirsad-ef-Okanovic-desno-na-slici-ulicama-Kladnja
Djeca i mladi iz Bijeljine, Janje i četiri sela opštine Ugljevik, Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova, zajedno sa svojim imamima i muallimima, upoznali su se sa radom mekteba Hadim Ali-pašine džamije. Glavni imam MIZ Kladanj, Hazim-ef. Esmić, pričao im je, također, o historiji Kladnja i Hadži Balibegovoj džamiji iz 1545. godine. U ime gostiju, domaćinima se zahvalio Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja.
Najbolji-sa-diplomama
Gosti iz Semberije posjetili su i Djevojačku pećinu, a potom su na izletištu Muška voda imali druženje i sportski dan. Oni koji su se prijavili za sportska takmičenja nadmetali su se u muškoj i ženskoj konkurenciji u trkama na 50 metara, štafetnim trkama 4×50 metara, trčanju u vrećama, hodanju sa jajetom na kašici. Najboljima su uručene prigodne diplome, a sportski dan obogaćen je igranjem odbojke i nogometa te šetnjama prelijepim stazama i krajolicima. U završnici je odigrana nogometna utakmica između imama i mlađih džematlija.
„Djeca su pokazala šta znači ići u mekteb, kako se ponašati, voljeti sport i ljepote domovine. Mi smo ponosni na njih i nadam se da će ovakvi edukativno-sportski izleti postati zajednička tradicija naša dva medžlisa,“ kazao je Mirsad-ef. Okanović, imam Atik džamije u Bijeljini, vođa puta i jedan od organizatora sportskih nadmetanja.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh