Vjera je iskren savjet.
(Muslim)

Predstavnici Ambasade Republike Turske boravili u Bijeljini

Predstavnici Ambasade Republike Turske boravili u Bijeljini

Hafiz Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BiH i njegov sekretar Muharrem Ćan boravili su u petak 28. februara u Bijeljini, gdje su došli na prijedlog ambasadora Ahmeta Jildiza, a po preporuci Dyaneta, Uprave za vjerske poslove Republike Turske. Džumu su klanjali u Atik sultan Sulejmanovoj džamiji, a potom su razgovarali sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Na sastanku je rečeno da će Ambasada Republike Turske u BiH, Odjeljenje za vjerska pitanja, podržati projekte za zapošljavanje, unapređenje rada Islamske zajednice i dovršetak obnove Atik džamije u Bijeljini. Projekti će se tokom 2014. godine, ali i u narednim godinama, realizirati u saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. Predstavnici Agencije TIKA su prošle godine prvi put došli u Semberiju kako bi sagledali situaciju i pomogli u projektima bitnim za održivi povratak u ovom dijelu BiH.

U ime Ambasade Republike Turske, gospodin Atli posebno se interesirao za proces mektebske nastave i rad Islamske zajednice u Bijeljini, te nagovijestio i preporučio projekte koji će se u ovim oblastima realizirati u saradnji sa Rijasetom islamske zajednice u BiH. Inače, Hasan Atli rođen je u Bursi, Turska, ali porijeklo vodi iz BiH, tačnije iz okoline Bihaća, odakle je prije više od stotinu godina njegov djed stigao u Tursku. Hafiz Hasan Atli govori bosanski jezik, a veli da je arhaičnu verziju našeg jezika učio od svoga djeda.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh