Poslanik s.a.v.s. je rekao: Najbolji saf kod muškaraca je prvi saff, a najgori je zadnji. Najbolji saff kod žena je zadnji saff a najgori prvi.

Provjerili smo gdje odlazi humanitarna pomoć za Janju

Provjerili smo gdje odlazi humanitarna pomoć za Janju

U proteklim danima ekipe BiHLive.info su donosile vijesti sa svih ugroženih područja Bosne i Hercegovine, mada malobrojna ekipa koja radi na portalu ovih je dana bila mnogobrojna, jer su sa svih strana ljudi postali dio našeg tima šaljući nam fotografije, priče i izvještaje sa poplavljenih i klizištima ugroženih mjesta.

Bilo je i premalo vremena da bi sve fotografije bile učitane na servere i objavljene, ali dovoljno informacija da zajedno ukažemo na vanredno stanje koje je ugrozilo, prije svega ljudske živote.

Na svim destinacijama kuda smo prošli susretali smo na stotine malih ekipa koje su hitale da dostave humanitarnu pomoć ili da prevezu dobrovoljce – volontere u gradove i mjesta gdje je pomoć bila potrebna.
DSCN9695
Jedna od tih destinacija je i Janja. Humanitarci iz Sarajeva, Brčkog, Tuzle, Hadžića i drugih gradova i mjesta širom svijeta su dostavljali humanitarnu pomoć za poplavljenu Janju.
DSCN9694
U centru Janje, u krugu gradske džamije oformljeno je skladištenje humanitarne pomoći. Mnogo je i onih koji negoduju i govore da sva ta pomoć ne stiže u prave ruke. Na licu mjesta smo se uvjerili u dva primjera da pomoć dobiju oni koji je konkretno i traže.
DSCN9689
Skromno obučeni mladić u do koljena mokroj trenerci prišao je volonterima u Janji i zatražio jednu deku, kako kaže njemu ne treba, ali da se njegova majka ima čime pokriti. Od volontera iz Janje je odmah dobio nekoliko deka, madrac i paket sa osnovnim stvarima za preživljavanje.
DSCN9688
Drugi slučaj koji smo zatekli, a da volonteri Janje nisu primjetili da posmatramo događaj, jeste žena koja je stidljivo od volontera tražila pelene za bebu i dobila je veliki paket pelena. Ni u jednom od ova dva slučaja volonteri nisu vidjeli da ih neko od nas posmatra, pa da bi se mogli drugačije ponašati, nego kako se o tome priča.
DSCN9684
DSCN9682
Potvrdu da svako u Janji može dobiti zatraženu pomoć pokazao je i medicinski tim ljekara KCU Sarajevo, koji je u jednoj od pomoćnih zgrada džamije napravio improvizovanu ambulantu i u kojoj se vrše pregledi svih kojima je pomoć potrebna. Dio medicinara je u toku našeg boravka otišao u obilazak pacijenata na terenu.
DSCN9686
DSCN9680
Pristigla pomoć se sortira prema upotrebljivosti, tako da na jednu stranu džamijskog dvorišta se spremaju voda i hrana, na drugoj su odjeća, obuća, deke i madraci, u improviziranu ambulantu se ostavlja medicinski materijal i lijekovi, dok na odvojeno mjesto ostavljaju higijenske potrepštine.
DSCN9677
DSCN9674
Volonteri kojih osim iz Janje ima i iz Tuzle i Sarajeva, nemaju vremena za priču i predah. U toku našeg boravka svi užurbano istovaraju i slažu pristiglu pomoć, dok mobilni timovi bez prestanka razvoze pomoć do najugroženijih.
DSCN9675
Kako smo se uvjerili na licu mjesta, priče o uskraćivanju ugroženima Janje uglavnom počinju ispred džamije u bašti lokalnog kafića, gdje kritičari uz kafu i sok sjede i smišljaju, mnogim medijima ekskluzivnu bruku za objavu.
(bhlive.info)

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh