Strogo se čuvajte sumnjičenja, jer je sumnjičenje najlažniji govor.
(Buharija i Muslim)

U Janji predstavljena “Brzina misli” Jusufa Džafića

U Janji predstavljena “Brzina misli” Jusufa Džafića

Zbirka poezije “Brzina misli”, pjesnički prvijenac Jusuf-ef. Džafića, predstavljena je 20. septembra 2015. godine, iza jacija namaza, u Atik čaršijskoj džamiji u Janji. Autor je ove godine diplomirao na čuvenom Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, gdje je 2012. godine stekao i zvanje hafiza Kur`ana Časnog.

jnj2

Uz autora Džafića i domaćina imama Kemal-ef. Gutića, “Brzinu misli” publici u Janji predstavili su Mirsad-ef. Okanović, imam bijeljinske Sulejmanija džamije i Emir Musli, predsjednik I.O. MIZ Bijeljina. Organizator ove večeri poezije bio je Medžlis Islamske zajednice Janja. Upoznavanje sa Džafićevom poezijom poželjelo je četrdesetak džematlija, a sudeći po broju onih kojima se ova zbirka našla u rukama, Džafićeve pjesme ostavile su snažan dojam.

jnj3

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini, gdje je završio Osnovnu školu Sveti Sava, kao učenik generacije, a Behram-begovu medresu u Tuzli završava 2010. godine, također kao učenik generacije. Na prestižnom univerzitetu El-Azhar u Kairu, na Šerijatskom-pravnom fakultetu, odsjek Šerijatsko pravo, diplomirao je 2015. godine.

Hifz Časnog Kur'ana je završio 20. novembra 2012. godine na Azharovom institutu Muallimu-l-Kur'an, na čija tri departmanta preko 400 učenika, koji dolaze iz preko 60 zemalja, uče napamet stranice Časnog Kur'ana. Muhafizi su mu bili Džemal Metbuli i Islam Madžid. Na svečanoj akademiji druge generacije hafiza Časnog Kur'ana, upriličenoj 30. marta 2013. godine, uručene su diplome za hifz 140-rici novih hafiza, među kojima je bio i Jusuf Džafić.

Pored šehadetname iz hifza Časnog Kur'ana, stekao je preko 20 idžazetnama za djela iz različitih islamskih disciplina. Jusuf Džafić aktivan je istraživač i spisatelj u različitim oblastima: historija, islamistika, lingvistika, politika i politikologija, prevodilaštvo, poezija, proza, intervjui, prikazi, reportaže, kratke novinarske vijesti.

brzina-misli

 

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Janja

Na vrh